Свободните и независими медии са от жизненоважно значение за демократичните

...
Свободните и независими медии са от жизненоважно значение за демократичните
Коментари Харесай

Брюксел е загрижен заради атаките срещу медии в Полша, Унгария и Словения

Свободните и самостоятелни медии са от жизненоважно значение за демократичните общества, обявиха евродепутатите и настояха Европейската комисия и Съвета да ги пазят интензивно.

В дебата в сряда с комисар Вера Йоурова и португалския държавен секретар Ана Паула Закариаш, множеството евродепутатите подчертаха смисъла на свободните медии за демокрацията и демократичните общества и настояха за гарантиране на тяхната самостоятелност от политическа интервенция. Те приканиха Комисията да постави повече старания за отбрана на публицистите в Европа и да спре безнаказаността на държавните управления, а Съветът да завърши процедурите по член 7 във връзка с Унгария и Полша. Някои обявиха също, че механизмът за конвенционалност, обвързван с върховенството на закона, следва да бъде задействан.

Няколко евродепутати отхвърлиха дебата като политически привързан и неразполагащ с задоволително информация за ситуацията в съответните страни членки, като обявиха, че някои от тях показват назадничавост към възгледи, разнообразни от техните.

Дебатът беше проведен в резултат на опасенията, изразени след изтеглянето от ефира на „ Klubradio “ в Унгария, предлагането за нов налог върху приходите за медийна реклама в Полша и появилите се известия за политическа интервенция в словенските медии.

През ноември 2020 година Европарламентът прие резолюция за укрепването на свободата на медиите: отбраната на публицистите в Европа, словото на омразата, дезинформацията и ролята на платформите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР