Свободна съм. Просто правя каквото искам, казвам каквото искам, казвам

...
Свободна съм. Просто правя каквото искам, казвам каквото искам, казвам
Коментари Харесай

Кралицата на нео-соула Ерика Баду става на 53

Свободна съм. Просто върша каквото желая, споделям каквото желая, споделям по какъв начин се усещам и не се пробвам да нараня никого. Просто се пробвам да съм сигурна, че не изобличавам изкуството си по никакъв метод и считам, че хората почитат това. Това са думи на Ерика Баду, която през днешния ден навършва 53 години.

Ерика Баду, още известна като Кралицата на нео-соула, е американска певица и създател на песни, родена в Тексас. Освен че прави дребна гражданска война в актуалния соул и R&B в края на 90те, тя е известна с ексцентричния си, пробен, гръмък и дръзновен жанр. 

Едва 1,52 см на растеж, Баду постоянно носи разноцветни тюрбани, извисяващи се високо над главата й. Аксесоарът, повлиян от африканския фолклор, става нейна запазена марка.

" Израснах със остарелия соул ", споделя Баду в изявление. Мнозина съпоставят гласа й с този на джаз легендата Били Холидей.

Музикалният й жанр е пробен, изследващ актуалните форми на соул музиката, съчетаващ детайли на R&B, хип-хоп, джаз, фънк. Баду повежда течението нео-соул паралелно до The Roots, The Soulquarians, D`Аngelo и други

По-голямата част от творчеството на Баду е мощно повлияна от вярванията й за Нацията на Боговете и земите, както и проучването й на африканското си завещание. Философията й е повлияна от африканската идеология, теологиите, насочени към Африка и Петте %, както и националните обичаи на южните афро-американци.

Родена е като Ерика Аби Райт в Далас през 1971 година Артистичният й псевдоним Баду тя взима от обичания си склон тон във вокалния джаз. Още на 14 Ерика прави фрийстайл по локална радиостанция. След като приключва учебно заведение по изкуства, тя работи като преподавател и певица на повърхностен работен ден, с цел да се устоя.

Първият огромен триумф идва, когато през 1994 година Баду подгрява концерт на D`Angelo. Мениджърът му остава впечатлен от осъществяването и процуцира първия й албум - Baduizm, публикуван през 1997. Първият сингъл, " On & On ", става R&B шлагер номер едно при започване на годината, а албумът го последва до върха на R&B класациите.

През 2000 година тя се завръща с дълго чакания си втори студиен албум - Mama`s Gun, който е копродуциран от Баду и ражда шлагера " Bag Lady ". Следват Worldwide Underground (2003), New Amerykah, Pt. 1: 4th World War (2008) и Pt. 2: Return of the Ankh (2010).

Освен като реализатор, Баду прави крачки и като актриса. В началото на новото хилядолетие се снима в редица филми - " Блус Брадърс 2000 ", House of D и други

Участва като посетител реализатор в записи на Flying Lotus, Робърт Гласпър, Tyler, The Creator, Bonobo и други През 2015 година тя пуска формалния микстейп But You Caint Use My Phone на лейбъла Motown.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР