Свободен ден, топла напитка и любима книга… Каква по-добра комбинация? За

...
Свободен ден, топла напитка и любима книга… Каква по-добра комбинация?
За
Коментари Харесай

10 от най-вълнуващите съвременни български книги

Свободен ден, топла напитка и обичана книга… Каква по-добра композиция?

За месец март издателство „ Колибри “ предлага едни от най-вълнуващите модерни български заглавия, идеална компания в почивните дни. Родните ни писатели не са спрели да се грижат за разцвета на мозъците ни.

Ето кои книги можем да прочетем, с цел да си напомним, че творчеството на нашенските създатели към момента има с какво да ни изненада. Вижте 10 от най-вълнуващите модерни български книги.


1. Балкански обред
Георги Тенев

 10 от най-вълнуващите модерни български романи

От Ватикана в Рим – до Персеполис в Иран. От Народното събрание в София – до крайбрежията на Ефрат в Месопотамия. „ Балкански обред “ е исторически трилър, криминално-мистичен разказ, който събира в едно тероризма, войната в Близкия изток и борбите на политическата сцена.

По ръба сред историческите събития и въображението, той увлича в премеждие, непознато до момента в нашата литература. Георги Тенев стилизира закононарушението до висотата на класическа драма. Открадната книга се появява от нищото, разкриват се мистериозни археологически загадки. Тайните на някогашната социалистическа страна мутират в нови форми на корупция.

Елитите – политически, стопански и църковни – срещат уединен мъж с погубено минало и малко бъдеще. Kомисарят Колев държи ключа за тайните на властта, прошката и обвиняването. Играчите ще бъдат изиграни, злочестите ще имат втори късмет. Трябва единствено някой да се осмели и да пожертва себе си. Нещо като обред.

2. Незнайните облици хорски
Соня Тодорова

 10 от най-вълнуващите модерни български романи

Разказите в този алманах водят читателя през действителността на всекидневието, само че играят хитра игра с упованията му: стъпили на земята и зазидани в делника, те изненадващо се оказват задвижени от едно стъписващо фантастично, което не се поддава на автоматизми, подрива кулминационни точки и отмества смислови хоризонти.

Малко момче хвърля топка към слънцето, мъж търси своето от дълго време забравено лице, възрастен господин се разхожда измежду незапомнени мемоари, а една делова госпожа поглежда към отсрещния тротоар и изненадващо вижда себе си.

Под звуците на валс, танго и мълчания, прикрито сред мравки и лъвове, отпътуващи влакове и кацащи самолети, магичното пронизва света, с цел да подскаже другия вероятен роман.


3. Балканска рапсодия
Мария Касимова – Моасе

 10 от най-вълнуващите модерни български романи

Балканският полуостров през първите десетилетия на предишния век – орисите на героите се срещат в свят, изпълнен с религиозни табута, суеверия и вкаменени морални правила, сред бежанските пътища на Албания, неукрепналата към момента България и съвременна Турция на Кемал Ататюрк.

Едновременно с този трагичен сюжет, пронизан от болежка, само че осветлен от свободата да обичаш и да бъдеш обичан, една модерна жена води вътрешен разговор с предците си, с цел да си изясни прочувствените, етичните и личностните решения на тези, чиято кръв тече във вените ѝ.

Така, споена от два паралелни сюжета, свързани един с различен, само че отдалечени във времето, на страниците на тази книга се споделя една магична балканска история, в която само значимо остава това, което духът желае да показа.

4. Бразилски шубрак
Велина Минкова

 10 от най-вълнуващите модерни български романи

„ Бразилски храст “ е дисхармония от дълги и кратки разкази, в които неуместно, само че безпроблемно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, обич, възмездия и какво ли още не. Една деликатна иронична игра на двусмислието.

Хроники на градското момиче, разказващо с идентична лекост и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анджелис, и за обичаната си София. Една от дребното ведри книги, зачената в смутните времена на българския преход, „ Бразилски шубрак “ очарова с привидната си непорочност и свежото си възприятие за комизъм “ , споделя писателят Алек Попов.

Велина Минкова приключва британски език и литература с профил креативно писане в Калифорнийския университет. Автор е на сборника с разкази на британски език Red Shorts. Дебютният ѝ разказ „ Доклад на зелената амеба за химическия молив ” ни води на интернационален пионерски лагер в Северна Корея в далечната 1989 година, а след това ни напомни вълненията от първите месеци след 10 ноември. През 2016 година книгата беше отличена в състезанието за превод на български разказ на Фондация „ Елизабет Костова ” и издателство Open Letter Books в Съединени американски щати. Наскоро романът излезе на френски език заглавие „ Великият водач би трябвало да пристигна да ни види ”.


5. Гръцко кафе
Катерина Хапсали

 10 от най-вълнуващите модерни български романи

ФАТАЛНА автомобилна злополука с гръцки бизнесмен, преобърнала живота на младата му брачна половинка – българска журналистка. Сурова истина, изплувала на повърхността. И самоуверено нахлуване в дълбините на родовата история, в които ТЯ (Катерина, Жената, Пречистващата се) търси себе си и от които изтръгва сили за справяне с болката…

Това е само сюжетната рамка на романа „ Гръцко кафе ”. Сплитайки автобиографично и фикционално, историческо и интимно, той дръзко разтваря пластовете на времето и се вглежда в разломите му, спотаили първични сили, остарели спорове и стереотипи.

Всъщност „ Гръцко кафе ” е роман за Балканите, за ГРАНИЦИТЕ на Балканите – парадоксално свързващи и разделящи. Тях историята немилостиво изпитва, завихряйки в странно безвластие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, разтърсващи пристрастености на устояващи мъже и дами, горди жестове, сдобиващи се с ценност посредством белезите от раните… Но преди всичко това е роман за границите в самите нас, за границите в съзнанието, които и през днешния ден настойчиво укрепват собствените си територии и чието превъзмогване винаги е обвързвано с контузията – на предишното и на паметта.

„ Гръцко кафе ” е ослепително написан разказ. Фрагментиран, с деконструирана последователност, той е паноптикум от „ дребни ” и „ огромни ” истории, виртуозно споени от голям брой гласове, които свободно минават през времето и пространството и дават мощ на сегашното. Той е притчово-песенен, писан е като че ли от утробата – една съкровена изповед на Майката пред Сина, който ще продължи освен нишката на живота, само че и на описа.

6. Катафалка, два носорога
Петър Крумов

 10 от най-вълнуващите модерни български романи

Зимен курорт, изтощена обич, красиви женски крайници, актриса със уязвимост към кокаина, татко с алцхаймер, убиец… два носорога. И един служител на междинна възраст, овладян от болката и подозрението, който се пробва да реши рецесията, настъпила в живота му.

Бягайки от инерцията и преструвките, той последователно се откъсва от зоните на своята сигурност, с цел да се озове разкрит и омерзен пред извода за личната си същина.

Това е разказ – екзистенциално странствуване, тъмен и подигравателен роман за оня сюблимен миг, когато в добре подредения ни живот изникват въпросите: Прокудени ли сме от света, който сами сме устроили за себе си? Съществува ли излаз от непрогледната нощ, в която попадаме?

„ Катафалка, два носорога “ е урок, даже цялостен учебник. И като подобен, напълно естествено пробужда бунтовния ни училищен дух, в чиято основа стои отрицанието. А урокът може да ни се стори протяжен, отегчителен, дори някак незначителен и излишен – една поредна загуба на време в оскъдния ни витален път.


7. Пумпал
Владислав Тодоров

 10 от най-вълнуващите модерни български романи

Далече в тъмното бъдеще на един полуостров избухва биоклетъчна гражданска война. Безсмъртието става постижимо. Създадена е микронация от постоянно млади биотитани, които се готвят да изоставен Земята на борда на Пумпала, летящо знамение на чудесата.

Тъй като от позиция на вечността женският пол се оказва непотребен, той бива архивиран – в Космоса ще бъде отнесена единствено приказно красива заготовка на жена, потънала във безконечен сън. Безсмъртният Криптон скрито се влюбва в нея. Но с цел да я разсъни, той би трябвало да премине през доста премеждия и да принесе голяма жертва.

“Пумпал ” е брутална приказка, в която смешното спъва страшното, иронията скапва магиите, парадоксът добива желязна логичност, а езикът издевателства с чудото на творението, наречено човек. Действието необмислено ни захвърля в незнайното бъдеще, в лимита на човешката история, където в утробата на мрака се крие щастливият край.

8. Образи и отблясъци
Велислав Иванов

 10 от най-вълнуващите модерни български романи

Верни на себе си ли сме, когато творим, или творим себе си? Кога живеем личния си живот и по кое време се трансформираме в кухи автомати, повтарящи заучени придвижвания и възприемащи непознатите хрумвания за свои? Къде е границата сред достоверното ни битие и фикцията?

Това са универсалните въпроси, които пронизват разказите в тази книга. Абстрактните естетически и екзистенциални тематики са разгърнати посредством необикновени сюжети: джазмен се допира до Бога, само че никой не вижда това; надарен музикант основава шедьовър под името на своя ментор; компрометиран мъж търси смисъла в сюрреалистична японска гора; деспот мечтае за власт и над изкуството.

Историите отварят необятен небосвод за разбиране и пояснение, по този начин както прозирните отблясъци, витаещи в тях.


9. Другият сън
Владимир Полеганов

 10 от най-вълнуващите модерни български романи

След погрешно набран номер млад мъж се озовава в непознат свят, който последователно се запълва пред очите му със странни предмети и хора. Всяка последваща крачка се оказва непредвидима и води ту към ужаса от непознатото, ту към удивлението от него.

„ Другият сън ” е психически разказ, маскиран като приказен. Или същинско фантастично премеждие, чиято последна цел е връщането към познатата ни действителност. Какво се случва, когато поверим паметта и желанието си на технологиите? Ще можем ли да продължим да живеем в познатия ни свят? Ще открием ли нов?

„ Другият сън ” е интимна история за времето, в което бъдещето незабелязано е станало част от всекидневието, а невидимото непознато ръководи всяка човешка активност и дистанциите сред съзнанията и сърцата наподобяват безкрайни.

10. Бяло сладко
Димитър Шумналиев

 10 от най-вълнуващите модерни български романи

„ Бяло сладко “ е съвременен прочит на Бялото приятелство. Имал ли е щерка Петър Дънов? Какви тайни пази архивът на персоналната стенографка на Учителя?

Авторът употребява архиви, мемоари, мемоари, свидетелства на Бялото приятелство. Премества се да живее до гроба на Петър Дънов в кв. ”Изгрев ”, София. На ул. „ Опълченска ” 66 Учителя и Георги Димитров разделят една къща. Учителя нееднократно избавя пролетарския водач от полицейски хайки.

От Москва Георги Димитров разпорежда на националната власт Петър Дънов да бъде заровен в Изгрева, върху терен на дъновистите. Върху останалите имоти е построено… посолството на Съветския съюз.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР