Свищов. В землището на село Царевец, община Свищов, се проведе

...
Свищов. В землището на село Царевец, община Свищов, се проведе
Коментари Харесай

Велико Търново: Земеделци от региона се събраха за Деня на пшеницата в село Царевец, община Свищов

Свищов. В землището на село Царевец, община Свищов, се организира годишна среща на зърнопроизводители от района, които се събраха да обменят опит и усещания за зърнените култури, оповестиха от пресцентъра на Общината . Организатор на срещата за двадесет и първи следващ път беше Регионалното съдружие на земеделските кооперации „ Дунав-2000 “, а хазаин - ППОК „ Изгрев-93 “, с ръководител Ганчо Ламбев. Срещата бе открита от ръководителя на РСЗК „ Дунав-2000 ” Игнат Ангелов, който сподели, че тази година в зърнопроизводството науката и практиката вървят ръка за ръка, имайки поради новите селектирани сортове, които зърнопроизводителите ще могат да видят на опитното поле на проф. Иван Панайотов.
На срещата участваха и представители на общинското управление, в лицето на ръководителя на Общински съвет – Свищов доктор Кристиян Кирилов и зам.-кмета Пламен Петков. Д-р Кирилов поздрави присъстващите и акцентира значимостта на земеделските кооперации в развиването на стопанската система във всяко обитаемо място. Специални благодарности той изрази към ръководителя на ППОК „ Изгрев-93 “ Ганчо Ламбев, който през 2017 година неслучайно получи признанието на НСОРБ за „ Общински донор “. Председателят на Общински съвет – Свищов добави, че през месец април общинските съветници са взели решение Ганчо Ламбев да стане „ Почетен жител на Свищов “, което е самопризнание за неговата всестранна поддръжка и грижа към родния край. Д-р Кристиян Кирилов пожела на всички зърнопроизводители висок рандеман и качествено зърно през стопанската година, както и ползотворни резултати от днешната среща.
Игнат Ангелов даде думата и на специфичния посетител проф. Иван Панайотов, който показа като индивидът, който прави действителна връзката на теорията с практиката. Проф. Панайотов предвижда, че тази година ще е триумфална за българската селекция имайки поради новите селектирани сортове пшеница, които ще бъдат показани на земеделските производители. Той ги дефинира като сортове с високи качества за хлебно произвеждане и рандеман, не по-нисък от западните сортове.
Официалната част на срещата завърши с осъществявания на певческата група към ККП „ Изгрев “- с. Царевец, след което многочислените посетители имаха опция да посетят опитното поле и да прегледат селекцията от житни култури.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР