Свищов. С тържествена церемония пред паметника на Дарителя, академичната общност

...
Свищов. С тържествена церемония пред паметника на Дарителя, академичната общност
Коментари Харесай

Стопанска академия - Свищов чества патронен празник и 82 години от създаването си с тържествената церемония пред паметника на Дарителя

Свищов. С тържествена гала пред паметника на Дарителя, академичната общественост в Свищов празнува патронен празник и 82 години от основаването на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”. На 8-ми ноември 1936 година Цар Борис III, в наличието на представители на държавното управление и доста жители, прочита в Свищов Наредба-закон, която гласи: „ Учредява се в гр. Свищов Висше комерсиално учебно заведение под името „ Димитър Апостолов Ценов ” за да дава теоретически и приложни познания по обособените клонове на стопанските науки ”. В словото си при откриването, царят декларира: „..аз съм уверен, че това ново висше учебно заведение, намерено в най-значителния през предишното столетие търговски дунавски център на България, ще оправдае както заветното предпочитание на Дарителя, така и очакванията на всички ни…Пожелавам щото основания с неговите средства теоретичен институт да крепне и се развива, като разпраща по всички кътове на родината просветени и родолюбиви жители, които да отдадат всички свои сили за богатството на българския народ. А на град Свищов, който откърми плеяда видни и почтени синове на България, поисквам процъфтяване и прогрес ”. Вече 82 години 8-ми ноември е празник освен за академичната общественост, само че и за жителите на Свищов.
Честването на патронния празник стартира с осъществяване на духов оркестър и посрещане пред паметника на Димитър Ценов на ректора, зам.-ректори, зам.-председателя на Общото заседание, декани, ръководителя на Студентски съвет и отец Михаил Миронов (предстоятел на катедрален храм „ Света Троица ”), предвождани от знаменосците на Стопанска академия. Сред гостите на тържествената гала бяха Борислав Замфиров – зам.-кмет на община Свищов, доктор Кристиян Кирилов – ръководител на Общински съвет, Любомира Петрова – секретар на община Свищов, Росен Маринов – шеф на дирекция „ Култура и културно завещание ”.
Слово за патронния празник сервира проф. доктор Йордан Василев, декан на факултет „ Финанси ”. Той акцентира, че родолюбивите дарителски жестове са оставили трайни следи в духовната и материалната просвета на Свищов, станал през Възраждането знак на патриотично достойнство и морална извисеност. „ С акта на своето неповторимо наследство от 12 септември 1912 година, този популярен българин и възрожденец – Димитър Ценов, поставя началото на реализацията на своята отколешна фантазия – да се основе и устоя „ едно висше комерсиално учебно заведение в Свищов ”, с което да трансформира остарелия търговски град, люлката на просвещението в България през Възраждането, родното място на Алеко, в непрекъсващ факел и на висшето обучение ”, съобщи проф. Василев. По думите му, посредством благородния жест на Димитър Ценов, Свищов се трансформира в третия академични център в България, който Славейков дефинира като „ столица на учението ”. Подчертавайки значимостта на неповторимото завещание – материално и духовно, което Ценов завещава, проф. Василев съобщи: „ То ни задължава да бъдем почтени приемници на делото на неговия живот, да доизграждаме започнатото и да го обогатяваме. Застанали сме през днешния ден още веднъж тук, пред паметника на Дарителя, с цел да изразим благодарността и обичта към Благодетеля и неговата идея, да изразим своята дълбока благодарност към първостроителите на висшето ни учебно заведение, към всички прародители на днешната академична общественост на Стопанска академия и да отправим обръщение към идващите след нас – да почитат и следват университетските обичаи, тъй като те са сполучливият старт към бъдещето ”.
В знак на благодарност и респект към Дарителя, венци и цветя пред паметника на Ценов бяха поднесени от името на ректора и академичното управление, студентската общественост, община Свищов. Присъстващите публични лица, посетители, преподаватели, студенти, и чиновници участваха в литийно шествие и поклонение пред гроба на Дарителя. Шествието мина през централния площад „ Алеко ”, градската градина, около Първо българско читалище и Професионална държавна комерсиална гимназия (в постройката, на която през 1936 година Цар Борис III афишира откриването на свищовското висше училище), до манастира „ Св. Св. Петър и Павел ”, където през 1932 година е заровен Димитър Ценов. След отслужената панихида и заупокойна молитва, присъстващите сервираха цветя на гроба на Дарителя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР