Свищов. Преподаватели, студенти и докторанти от специалност Аграрна икономика и

...
Свищов. Преподаватели, студенти и докторанти от специалност Аграрна икономика и
Коментари Харесай

Преподаватели, студенти и докторанти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отбелязаха Международния ден на Земята със засаждане на плачеща японска вишна

Свищов. Преподаватели, студенти и докторанти от компетентност „ Аграрна стопанска система ” и докторска стратегия „ Икономика и ръководство (Аграрна икономика) ” при Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” означиха Международния ден на Земята – 22 април със засаждане на дърво, като следващо планувано събитие в Научния календар на катедрата. Това оповестиха от Учебното заведение.

В градинката пред Академията, наоколо до паметника на Дарителите, те засадиха плачеща японска вишна (KIKU-SHIDARE-ZAKURA). В проявата с възторг се включиха и Еразъм студенти от разнообразни страни.

Ръководителят на катедрата-инициатор – доцент доктор Марина Николова, напомни, че за първи път Денят на Земята се отбелязва и чества на 22.04.1970 година в Съединени американски щати и Канада, а като интернационален е разгласен през 1990 година Всяка година повече от един милиард души по целия свят означават събитието, а задачата хората да се обединят в отбрана на околната среда. На 22 април 1992 година българският президент Желю Желев подписва „ Клетвата пред Земята ”, която гласи:
„ Чрез семената от всички инициативи, давам тази клетва.
Чрез корените на всички дълбини, се заклевам да пазя чистотата на твоята почва.
Чрез стеблата и стволовете, които допират небето, се заклевам да вардя твоето развиване.
Чрез пъпките, които порастват, се заклевам да вардя всичко, което живее в теб.
Чрез листата, които попиват дъжда, се заклевам да вардя въздуха, който вдишвам.
Чрез цветята, които се отварят призори, се заклевам постоянно да откривам твоята хубост.
Чрез плодовете, които дават наслада, се заклевам да помня от кое място идва моето прехранване.
Чрез семената и плодовете, от които порастват нови дървета, се заклевам да изпитвам още веднъж и още веднъж отговорност към тази Земя, толкоз пъти, колкото Бог повелява.
Чрез живота и гибелта, посредством мъжете и дамите, посредством ръцете и очите, посредством сърцето и душата, се кълна пред Съдбата и отбелязвам себе си вечно с това заричане.
Както всичко зелено пораства, по този начин би трябвало да живее и да оцелее.
И твоята памет да се придвижва вечно за хиляди генерации напред ”.

В България интернационалният ден на Земята се празнува от 1993 година „ Този ден цели да въодушеви хората да се грижат по-добре за околната среда и това да се трансформира в тяхно всекидневие и нужда. Да не забравяме, че съгласно антична индийска сентенция и мотото на природозащитниците „ Природата не е завещание от родителите ни, а заем от нашите деца ”, акцентира доцент Николова. Тя благодари на всички участници в самодейността и акцентира, че в актуалната стопанска система човечеството все по-често би трябвало да се замисля за запазване на естествените екосистеми и майката Земя. Това е значимо освен в случаите на реализиране на предприемачески начинания в региона на агробизнеса, а и във всички други браншове на стопанската система.

Събитието завърши със занимателна фотосесия към красивото дърво, а участвалите запалянковци показаха вяра, че с тази самодейност дават своя принос Земята да става все по-добро място за живот.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР