Свищов. Научно-практическа конференция Статистиката като наука и практика – традиции

...
Свищов. Научно-практическа конференция Статистиката като наука и практика – традиции
Коментари Харесай

Велико Търново: 80 години обучение по статистика честваха в Стопанска академия-Свищов с научен форум

Свищов. Научно-практическа конференция „ Статистиката като просвета и процедура – обичаи и модерни измерения “ се организира в Стопанска академия „ Д. А. Ценов “-Свищов. Това оповестиха от пресцентъра на академичната институция . Форумът, проведен от катедра „ Математика и статистика ” и отдаден на 80 години образование по статистика в свищовското висше учебно заведение, се организира под егидата на Стопанска академия, Националния статистически институт и Министерството на земеделието, храните и горите – отдел „ Агростатистика “.
Проф. доктор Поля Ангелова – началник на катедрата, откри конференцията. Тя напомни, че преди 80 години (20.07.1937 г.) с решение на Академичния съвет дисциплината „ Статистика “ е включена в образователния проект за образователните занятия на Висшето комерсиално учебно заведение в Свищов. „ Днес, 80 години по-късно, ние като следовници на плеяда бележити представители на статистическата мисъл в България, сме стимулирани и задължени да отдадем почитта си към традициите и да представим актуалните измерения на образованието и научните проучвания по статистика “, съобщи проф. Ангелова.
Ръководителят на плана, по който се организира конференцията – доцент доктор Пламен Петков, показа отчет на тематика „ 80 години образование по статистика в СА „ Д. А. Ценов “ – образуване, развиване и модернизиране на свищовската школа по статистика “. В него той направи къс исторически обзор на образованието и научните проучвания по статистика в Стопанска академия, показани бяха преподавателите, осигуреността с образователна литература и образованието на студенти в специалността. Докладът уточни съществени акценти, свързани с научно-изследователската активност на катедрата, с материално-техническата база, с която разполагат преподаватели и студенти. Доц. Петков направи и преглед на направленията за съдействие, които поддържа катедрата със сродни катедри и държавни институции. „ Вярваме, че насъбраният опит и достиженията в образованието и научните проучвания по статистика и демография са надеждна основа за бъдещото развиване на катедрата при запазване на съвсем едновековните обичаи, завещани от първоучителите, основали Свищовската статистическа школа ”, сподели доцент Петков.
Заслужена респект и признателност актуалният катедрен състав изрази към своите първоучители и сътрудници, свързали живота си с развиването на катедрата и образованието по статистика. С благодарност за принос в развиването на образованието и научните проучвания по статистика, проф. Поля Ангелова връчи плакети на доцент доктор Стоян Костов, доцент доктор Величко Петров, доцент доктор Тодор Тодоров, доцент доктор Андрей Иванов, доцент доктор Стефан Стефанов, проф. доктор Надежда Николова и проф. доктор ик. н. Иван Стойков.
В приветствието си към участниците във форума, ректорът доцент доктор Иван Марчевски акцентира приноса на катедрата за образованието на студентите в Стопанска академия. „ Математиката и статистиката са универсално познание, което е належащо на всеки един икономист. Икономиката е точна просвета и тя борави с числа, по тази причина образованието по математика и статистика е във фундаменталния блок ”, означи доцент Марчевски и честити празника на катедрата. Приветствие насочи и деканът на факултет „ Стопанска отчетност ” – доцент доктор Росица Колева, която връчи приветствен адрес от името на деканите, във връзка празника на катедрата.
Научно-практическата конференция притегли близо 70 участници от България, Русия, Украйна, Молдова, Литва и Румъния. Общият брой на подадените отчети е 56, създадени от професори, доценти, асистенти, докторанти, студенти и представители на практиката. Националният статистически институт бе показан от доктор Богдан Богданов – зам.-председател и Галя Статева – държавен специалист. От Министерството на земеделието, отдел „ Агростатистика “ участваха Диана Атанасова – шеф отдел и Петър Банев – гл. специалист в отдела.
Проблематиката на конференцията бе фокусирана в две съществени тематични посоки, които отразяват традициите в образованието и научните проучвания по статистика, и актуалните измерения на приложението на статистическите способи в стопанската система, обществената сфера, демографията, околната среда. На конференцията бяха показани три пленарни отчета, изнесени от представители на трите институции, съорганизатори на научния конгрес – доцент доктор Любомир Иванов, Галя Статева, проф. доктор Поля Ангелова и Диана Атанасова.
В пленарното съвещание бяха наранени и сложени на полемика настоящи проблеми на статистическата доктрина и процедура, както и на потреблението на статистическите способи в икономическите проучвания. Разработените за конференцията научни отчети разшириха палитрата от обекти на проучване и сферите за приложение на статистическите способи и техники за разбор – отраслови статистически проучвания, проучвания във финансовата и обществената сфера, проучвания на макроикономически знаци като брутния вътрешен артикул, инфлацията, заетостта и безработицата, виталния стандарт, демографските процеси и други
Като резултат от извършената в Стопанска академия научно-практическа конференция бяха дефинирани констатации, хрумвания и оферти за вероятни решения. Една част от тях се отнасят до образованието по статистика в актуалните условия и неговото рационализиране посредством потреблението на актуалните осведомителни и информационни технологии. Други са свързани с правилното потребление на статистическите способи в икономическите проучвания и нуждата от задълбочено познаване на изследваните феномени и процеси. Част от направените заключения визират приложимостта на статистическите и иконометричните способи при разбора на националната стопанска система, външноикономическите връзки, районното развиване, финансите, застраховането, селското стопанство, промишлеността, търговията, туризма и други Обсъдени бяха и хрумвания за усилване на връзката сред науката и практиката посредством разширение на съдействието сред университетските преподаватели по статистика и Национален статистически институт, и други органи на статистиката в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР