Свинското месо без кост е поскъпнало с 48% за година

...
Свинското месо без кост е поскъпнало с 48% за година
Коментари Харесай

Свинското месо поскъпна с 48 процента за година

Свинското месо без кост е поскъпнало с 48% за година и междинната му цена доближава 11,88 лева за кг, демонстрират данни на КНСБ за цените на 20 витално значими артикули от дребна потребителска кошница към края на септември. Цената на зелето е вдигната с 67,2% до приблизително равнище от 1,99 лева за кг. А картофите са поскъпнали с 54,3% и цената им също е 1,99 лева.

Много съществено е и повишаването на каймата - с близо 38%, като цената є доближава тази на свинското месо без кост.

Ябълките са поскъпнали с над 20 на 100 за година и ги продават приблизително по 2,99 лева за кг. Общото повишаване на 20-те съществени артикули е с 15,2% за година, демонстрират калкулации на КНСБ.

Яйцата са с близо 25% по-скъпи по отношение на предходната година. Цените на сиренето и кашкавала за година са нарастнали с над 15 на 100. Но през третото тримесечие регистрират най-малък спад на цените на яйцата и кашкавала, и малко по-осезаем при олиото.

Но цените на тези храни бяха достигнали такива рекордни стойности, че понижението мъчно може да бъде засечено от потребителите. Същевременно цените на тока и газа, поради които стартира лавинообразното повдигане на цените от есента на 2021 година, към този момент са доста по-ниски. Но това още не намира отражение в цените на главните храни.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР