Свиленградчанката Силвия Георгиева стана изпълнителен директор на НСОРБ на 1

...
Свиленградчанката Силвия Георгиева стана изпълнителен директор на НСОРБ на 1
Коментари Харесай

С.Георгиева: Ще приложа модерни управленски решения

Свиленградчанката Силвия Георгиева стана изпълнителен шеф на НСОРБ на 1 януари 2018 година, откакто бе определена с конкурс. Тя бе шеф на комерсиалното сдружение " Актив " на сдружението.

Завършила  е СУ " Свети Климент Охридски " със специалности " Политически науки " и " Европейска обществена администрация ", с профил " Местна власт и ръководство ". Има следдипломна подготовка " Лидерство и локална народна власт " от Централноевропейския университет в Будапеща, както и специализации по ръководство на планове с европейско финансиране от България, Белгия и Гърция.

Георгиева има над 15-годишен опит в локалното самоуправление - като общински консултант в мандат 2003 - 2017 и шеф на НСОРБ - Актив ЕООД (консултантска компания на НСОРБ) от основаването й през 2006 година до момента. Притежава и петгодишен опит в ръководство на неправителствена организация като изпълнителен шеф на Фондация " Свиленград 2000 ". Тя е на 43 години, омъжена, с едно дете.

-На бързи обороти стартира новата 2018 година за Вас, какво следва в сдружението?

- Приоритетите, по които НСОРБ ще работи, се дефинират от настоящите въпроси и проблеми на общините. Това е рецептата за оцеляване на всяка членска организация. 

Първият ни приоритет продължава да бъде обезпечаването на съответно финансиране за активността на общините. Ще продължим да работим за привличане на повече средства на локално равнище. От една страна – посредством възстановяване на процесите вътре в общините, в границите на настоящото законодателство – повишение на събираемостта на локалните налози и такси, дейно ръководство на общинската благосъстоятелност. От друга страна – ще продължим да предлагаме и настояваме за разширение на личната приходна база на общините посредством трансформиране на част от държавните налози в локални. Усилията на сдружението ще бъдат ориентирани към развиване на транспарантна система за стабилно и заслужено финансиране на локалните управляващи, посредством създаване на съвременен изравнителен механизъм, който да оказва поддръжка на в действителност нуждаещите се общини, с по-нисък личен капацитет.

Друг значим приоритет в нашата активност ще бъде модернизацията на общинските услуги, тъй че да осигурим облекчение на административната тежест за бизнеса и жителите посредством практическо въвеждане на електронното ръководство. Сред главните ни задания е и развиването, задържането и мотивацията на кадрови потенциал на общините, кадърен да отговори на упованията на жителите за налични и качествени услуги.

Изключително значително е и сполучливото осъществяване и отчитане на плановете с европейско финансиране на общините за програмен интервал 2014 – 2020. Ще се включим интензивно в диалозите на всички равнища в България и Европейски Съюз за бъдещето на Политиката на доближаване след 2020 година, както и в диалозите за районното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година

Ние сме издирван сътрудник и от законодателната, и от изпълнителната власт, когато се създават и одобряват политики, когато се плануват и извършват промени в другите браншове. Смятам, че още по-активно и отговорно ще се включваме в тези процеси, защото от техните резултати в последна сметка зависи по-добрият стандарт на живот на хората във всички общини. Не на последно място ще се стремим да бъдем още по-отворени и по-достъпни за медиите, ще дадем повече публичност посредством всички канали на модерната връзка на разнообразната работа, която вършим, и на проблемите и провокациите, с които се борят всекидневно общините.

- Мина много време, само че по какъв начин се стигна до състезанието, госпожа Чавдарова бе считана за несменяема?

- Позицията изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в Република България е съществено предизвикателство. Затова и състезанието за нея, разгласен от Управителния съвет на НСОРБ, е сложен, изискванията и процедурата са избрани в Устава на сдружението. За да бъде определен претендентът, би трябвало да приготви стратегия за ръководство и да премине през изявление. Представянето му на тези два стадия би трябвало да завоюва доверието на две трети от членовете на УС. Освен това има високи условия за професионален стаж и опит в локалното самоуправление. Конкуренцията беше сериозна, по тази причина одобрявам като огромна отговорност и доверие, че точно аз бях определена да заема тази позиция. Целият ми професионален път до момента ми дава самочувствието на човек, който добре познава всички аспекти в развиването на локалното самоуправление в България, както и взаимоотношенията на общините с централната власт. Реших да се явя на състезанието за тази нелека позиция като разумна последваща стъпка в моето професионално развиване, посредством която считам, че мога да допринеса за развиването и одобряването на съвременна локална власт в България. Заставам като изпълнителен шеф на сдружението с доста упоритост и предпочитание за работа. Радвам се на поддръжка както от Управителния съвет, по този начин и от страна на дългогодишния ни шеф госпожа Чавдарова. Очаквам да има още повече динамичност, а аз да мога да приложа работещи и съвременни управнически решения.

-Необходимо е да се вкара ново пресмятане на така наречен такса боклук, кой съгласно вас е най- справедливият метод? Каква е готовността на общините да създадат тази стъпка?

- Смяната на модела на пресмятане на такса битови боклуци от години стои на дневен ред пред цялото общество. Безспорно, ние като общини поддържаме въвеждането на правилото „ замърсителят заплаща “. Считаме обаче, че законодателно би трябвало заслужено и ясно да бъде уредено както кой какъв брой заплаща, по този начин и кой понася разноските за ръководство на отпадъците.

В момента общините ръководят и финансират напълно този развой – ние организираме сметосъбирането и превозването на генерираните от семействата и компаниите боклуци, третирането им в уреди и съоръжения, както и поддържането на чистотата в териториите за публично прилагане в обитаемоте места. Всичко това – със средствата от такса битови боклуци.

Съгласно признатите през есента на предходната година промени в Закона за локалните налози и такси, от 1 януари 2020 година общините ще би трябвало да пресмятат такса битови боклуци на база количество генериран боклук. Законът дава три вероятни основи за изчисляването й: посредством торби с избрана товароносимост, посредством самостоятелно несъмнено количество битови боклуци за парцела или на база брой ползватели на парцела. Изцяло отпада досегашната опция за пресмятане на база данъчна оценка на парцелите.

И при трите разновидността общините ще би трябвало да създадат цялостна метаморфоза на дейностите по сметосъбиране, да предоговорят взаимоотношенията си с външните реализатори, да вкарат доста по-широко системите за разделно сметосъбиране. Решението ще бъде самостоятелно за всяка община и би трябвало в оптималната степен да регистрира стопанските, демографските и географските особености на нейната територии.

НСОРБ през тази година ще създаде примерни методики по всяка от основите, с цел да подкрепи общините.

-Преди време НСОРБ направи опит за нова такса в някои дребни общини, получи ли се? Как можете да бъдете потребни в това на общините? Очаква се смяната да увеличи таксата „ битови боклуци ”, която в редица градове, като Хасково, не е по никакъв начин ниска.

- Както означих, НСОРБ през тази година ще създаде примерни методики по всяка от основите, с цел да подкрепи общините. В целия развой ще разчитаме на методическа поддръжка от Министерството на финансите. Ключово значимо при смяната в модела на установяване на таксата е да не се стигне до внезапно намаление на събираемостта й, заради внезапно увеличение на размера й за жителите. Съществена роля в целия развой е необятното въвеждане на разделното събиране, което доста ще понижи отпадъците за депониране.

-Възможно ли е да се вкара изцяло електронното ръководство у нас? Сякаш има опозиция в локалната власт, пък и дружно с електронните услуги пораства и бумащината.

- Електронното ръководство несъмнено е едно от провокациите освен пред локалната, а и пред централната власт. През миналите съвсем 15 години всички администрации напредваха с разнообразни темпове и правеха обособени усъвършенствания. Това беше и главната ни неточност - реализирането на електронното ръководство се концентрира на равнище обособена администрация. В резултат, ние на общинско равнище изградихме местни системи, организирахме услугите си на правилото „ едно гише ”, създадохме благоприятни условия за даване на електронни услуги, спряхме да пожелаваме от жителите наново да ни дават информация, с която към този момент разполагаме. Липсва обаче едно от главните условия за пълноценното електронно ръководство – свързаността сред обособените институции и поддържаните от тях бази-данни.

Именно това е най-отговорната ни задача през тази и идната година – сливане на всички употребявани от администрациите осведомителни системи и профилирани регистри в обща национална осведомителна среда. Едва тогава ще сме в положение да предоставяме така наречен „ сложни услуги “, които ще спестят доста време и запас на жителите и бизнеса.

Процесът се управлява и координира от Държавна организация „ Електронно ръководство “ и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, които би трябвало да изградят централизираната информационна среда и профилираните осведомителни запаси за електронния продан. Общините, както и всички останали администрации, би трябвало да обезпечат оперативната съгласуемост на употребените местни осведомителни системи и тяхната съгласуваност към средата за електронен продан. Сами можете да си визиите какъв размер от работа следва да правим в общините, откакто предоставяме над 2/3 от всички услуги за жителите и бизнеса. Немалка част от сътрудниците, най-вече от по-малките общини, споделят опасения, че мъчно ще обезпечат нужните експерти и финансови запаси. Не по-маловажна е нуждата от в допълнение образование, а даже и преквалификация на част от общинските чиновници. Тук от решаващо значение ще бъде и поддръжката на НСОРБ, което интензивно взе участие в процеса и подкрепя общините при пораждане на усложнения.

Още от 2017 година сдружението, взаимно с Министерство на регионалното развитие, работи по основаването на модели за оптимално структуриране на другите по мащаб общински администрации и за използване на правилото на „ споделените услуги “. Заедно с администрацията на Министерски съвет успяхме да разработим нужните документи за стандартизирането и унифицирането на 20-те най-често употребявани общински услуги. След тяхното въвеждане, без значение от коя община се получава услугата, за нея ще се изискват едни и същи документи, ще се работи с унифицирани формуляри и в идентични периоди.

Ще продължим да работим и за разширението на каналите за заявяване на услугите и приемането на крайните документи. Голяма част от общините към този момент осъществиха опцията това да става посредством лицензиран пощенски оператор. Процесът към момента е муден, тъй като остава неуреден въпросът с електронната идентификация на жителите. Значително разширихме и опциите за разплащане на жителите и бизнеса с общините посредством ПОС терминални устройства и виртуални ПОС терминали. Ще продължим да построяваме тази инфраструктура, тъй като тя пести както време, по този начин и разноски за хората заради отпадането на таксите за осъществяване на банкови транзакции.

Ако би трябвало с едно изречение да обобщя, настоящите ни задания са да накараме „ системите да приказват между тях “, да осигурим средства и хора, които могат да провеждат комплексните електронни услуги, да мотивираме жителите да употребяват новите благоприятни условия за приемане на услуги. Последното не е за занемаряване – бизнесът доста по-бързо се ориентира при потреблението на новите благоприятни условия, освен това – оказва напън за въвеждане на електронни услуги. Част от жителите обаче към момента обичайно имат повече доверие на хартиените документи, в сравнение с електронните. Тук има какво да се промени и в нормативната уредба, с цел да бъде изравнена правната мощ на двата типа документи. Трябва да продължим и с осведомителните акции измежду нашите съграждани, с цел да ги убедим в преимуществата и улесненията, които електронното ръководство им дава.

-Вие сте от много време в сдружението и „ Актив ”, кажете съгласно вас, с какво сте най-полезни на локалната власт?

- Мотивация да вземам участие в този конкурс ми дава над 20-годишната ми академична и професионална реализация в локалното самоуправление. Професионалният ми опит включва ръководство на локална неправителствена организация, директно присъединяване в локалната власт като общински консултант и ръководство на комерсиалното сдружение на НСОРБ, предоставящо консултантски услуги за общините. В допълнение, академичната ми специализация и от двете магистърски степени, които съм приключила, е обвързвана с проучване на локалното водачество и деянията му в изборните органи на общината и нейната администрация. Единадесетте години работа като шеф на НСОРБ – Актив ЕООД - от основаването му през 2006 година - ми разрешиха да продължа да работя за развиването на локалната власт в България на най-високо равнище. Вложих сърцето и целия си възторг в основаването и развиването на този план – от основаването на екипа, през развиването на дейностите, продуктите и услугите до одобряването на НСОРБ – Актив като запазена марка и издирван сътрудник на общините, бизнеса и централната власт. Ежедневното ми съдействие с Управителния съвет, досегашния изпълнителен шеф, екипа на сдружението и с общините ми разрешават да познавам в дълбочина характера на активността на НСОРБ и да приказвам в първо лице, когато предлагам възстановяване и надграждане във всяка една от уставните действия на организацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР