Свикнали сме да приемаме английското първенство като най-вълнуващото заради големия

...
Свикнали сме да приемаме английското първенство като най-вълнуващото заради големия
Коментари Харесай

Betindex подсказва: Висшата лига вече не е “двойкаджийското” първенство на Европа

Свикнали сме да одобряваме британското състезание като най-вълнуващото поради огромния брой непредвидени резултати, както и поради високия % победи на гостуващите отбори.
Е, става известно, че Висшата лига към този момент не е шампионат с най-вече “двойки” в тиража – най-малко такива са данните, откакто бяха изиграни към 1/3 от мачовете през сезон 2019/20. Подробен разбор на Betindex , изработен по време на ноемврийската пауза, сочи към други територии на Стария континент, където домакинските загуби се случват по-често.

Гостите печелят най-често в Украйна

Статистическата извадка визира шампионатите от Топ 10 на Европа съгласно ранглистата на УЕФА, като е добавена и още една известна и търсена от залагащите лига – холандската Ередивиси. Оказва се, че най-голям % победи за гостите е регистриран в Украйна. След 84 мача в локалния шампионат са записани 34 “двойки” - 40 % от всички мачове са приключили с триумф за отбора, който играе на “вражеска” територия. Доста по-висок % спрямо Англия, където за първите 12 кръга в 120 мача са маркирани единствено 34 победи за гостите. Това са 28% от случаите, като след тази фаза три отбора още нямаха триумф на открито.

От Топ 5 на континента още два шампионата също изпреварват британския. За 11 кръга в Бундеслигата са регистрирани 35 победи за гостите след 99 мача (35%), като единствено последният Падерборн не е печелил трите точки на открито доникъде на ноември.

Двойкаджийска е и Серия А – в Италия е записан най-големият брой победи на гостите (42), като това значи, че 35% от срещите след 12 кръга в “калчото” са завършили с проваляне за домакина. Подобно е съотношението и за Русия (128 мача, 46 “двойки”, 36%), която също изпреварна британското състезание по този индикатор.

Висшата лига отстъпва и на други шампионати като холандския (117 мача, 36 победи за гостите, 31%), португалския (99 мача, 29 победи за гостите, 30%) и белгийския (117 мача, 34 победи за гостите, 29%), като е еднакъв с турските проценти (99 мача, 27 победи за гостите, 28%).

От водещите шампионати на континента очебийно домашен са тези на Испания и Франция. Данните за Примера дивисион и Лига 1 са безусловно идентични към средата на ноември – след 129 изиграни дуела са регистрирани по 31 победи за гостуващите тимове, което прави едвам 24% от общия брой мачове.

Дори в България гостите печелят по-често, в сравнение с Албиона

Колкото и изненадващо да звучи, българското състезание също е по-двойкаджийско спрямо британското, и то освен в смисъл на по-слабо като качество. След 16 кръга от Efbet лига статистиката регистрира 37 победи на “пришълците”. При 112 мача това прави съвсем 1/3 от всички дуели. Само последният Витоша (Бистрица) не съумя да запише триумф на открито все още на справката. Явно и “А” група също може да сервира непредвидени резултати, макар че постоянно сме склонни да дефинираме като отегчителен българския футбол. Не е изненада въпреки всичко, че над половината от “двойките” са записани в актива на първите четири тима. Шампионът Лудогорец е спечелил 7 пъти на непознат терен (от 8 мача), пет триумфа на открито има Локомотив (Пловдив), а по 4 пъти Левски и ЦСКА са се прибирали вкъщи с 3 точки от дуел на “вражеско” поле.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР