Свикнали сме да мислим за полезността от орехите най-вече при

...
Свикнали сме да мислим за полезността от орехите най-вече при
Коментари Харесай

Ползи и приложения на черупките на зеления орех

Свикнали сме да мислим за полезността от орехите най-много при потреблението на ядките от узрелите плодове на дървото. Но в действителност зелените орехи са не по-малко скъпи в избрани връзки. От тях изключително специфична съставния елемент са нежните черупки на към момента неузрелия плод.

Черупките на зелените орехи могат да се употребяват по няколко метода – дружно с останалата част от плода под формата на вкусно сладко, като чай, запарка, настойка или даже ликьор.

Когато не са подложени на топлинна обработка, те са извънредно богат източник на витамин С (съдържат няколко десетки пъти повече от този витамин, спрямо цитрусовите плодове), на йод, на летливи субстанции, витамин В, Е и други потребни субстанции.

Максимално количество от тях се съдържат в черупките още до момента в който са дотолкоз меки, че могат да бъдат пробити с игла за шиене. Това е и най-удобният миг да наберете зелени орехчета за лечебна цел.

Поради състава си черупките на зелените орехи се употребяват за лекуване на болести на щитовидната жлеза, за възстановяване работата на имунната система и за детоксикация на организма. Приготвените спиртни или водно-спиртни настойки от черупките, одобрявани по скица, усъвършенстват кръвообръщението, прочистват кръвта и детоксикират черния дроб.

Едновременно с това са чудесно средство за справяне със стомашни проблеми, включително – язва на стомаха и дванадесетопръстника. Приемът на лечебното средство може да докара до цялостно зарастване на язвата. Също по този начин то усъвършенства хормоналния баланс, работи противопаразитно, оказва помощ при бронхити и енергизира организма.

Невероятно е изказванието, основано и на научни изследвания, че черупките на зелените орехчета могат да се употребяват за предварителна защита и лекуване на ракови болести. Особено ефикасни са при някои типове рак като рак на гърдата и на простатата, а като цяло – защищават и от образуването на тумори.

 ликьор от зелени орехчета Снимка: Мария Симова

Настойката от зелени орехови черупки се подготвя по общоприет метод – дозата е почти 30 зелени орехчета, които се накисват в ракия или 70% алкохол.

След това престояват 14 дни на мрачно, само че не студено място. Готовата настойка се прецежда и пресипва в тъмни бутилки. Пие се по 1 чаена лъжичка два-три пъти на ден. Към настойката може да се добави още мед или пелин и карамфил.

Не по-малко ефикасен е и приемът на ликьор от черупките. Той се подготвя като към домашна ракия се прибавят 40 броя нарязани на дребно зелени орехчета.

Престоява в стъклен съд в продължение на месец и половина, след което към сместа се прибавя захарен сироп, подготвен от 400 мл вода и кг захар. Разбърква се добре, прецежда се и се налива в бутилки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР