Свидетели сме на неспособност и липса на решителност от назначените

...
Свидетели сме на неспособност и липса на решителност от назначените
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност с писмо до Слави Трифонов: Приканваме Ви незабавно да оттеглите министър Караджов и неговия екип

" Свидетели сме на некадърност и липса на увереност от назначените от Вас лица за ръководители на Министерство на регионалното развитие и АПИ за вдишване на отговорност и предприемане на нужното, с което те заплашват националната сигурност.

Поради тази причина Ви приканваме неотложно да оттеглите министър Караджов и неговия екип и да предложите за предопределение потвърдени специалисти в региона на районното развиване, благоустройството и инфраструктурата, с каквито партия Има Такъв Народ разполага ".

Това приканва Институтът за пътна сигурност в отворено писмо до водачът на " ИТН " Станислав Трифонов. " Вашият министър и неговия екип, в това число и на АПИ, сериозно забавиха стартирането на новите процедури по Закон за обществените поръчки, които трябваше от дълго време да бъдат оповестени.

Това безучастие, граничещо с безхаберие, докара до там, че да няма никакъв късмет да се застъпят периодите на подписаните по времето на служебния кабинет съглашения с поддържащите компании и старта на новите контракти. Тези съглашения бяха гаранцията, че ще се обезпечи безпроблемно зимният сезон, само че също по този начин съдържаха и скица за разплащане с оглед насъбраните отговорности ", изясняват от ИПБ.

Публикуваме цялото писмо на Института: " Уважаеми господин Трифонов, Експертите на Института за пътна сигурност следят с паника пътния бранш и политиките, които се/не се водят и Ви уведомяваме, че проблемите с поддържането и ремонта на републиканската пътна мрежа (РПМ) имат действен темперамент и не са нужни законодателни промени или някаква интервенция на Народното събрание на Република България, с цел да може Агенция " Пътна инфраструктура " да разпорежда действия, които са в компетенциите ѝ по отношение на пътищата в страната.

Нелепата обстановка е провокирана от безнаказаност и непросветеност, прикрита зад спекулации от страна на политическото управление на Министерство на регионалното развитие. Свидетели сме на некадърност и липса на увереност от назначените от Вас лица за ръководители на Министерство на регионалното развитие и АПИ за вдишване на отговорност и предприемане на нужното, с което те заплашват националната сигурност.

Поради тази причина Ви приканваме неотложно да оттеглите министър Караджов и неговия екип и да предложите за предопределение потвърдени специалисти в региона на районното развиване, благоустройството и инфраструктурата, с каквито партия Има Такъв Народ разполага. Предоставяме ви разбор на фактическото състояние с поддържането и ремонта на републиканската пътна мрежа.

Вашият министър и неговия екип, в това число и на АПИ, сериозно забавиха стартирането на новите процедури по Закон за обществените поръчки, които трябваше от дълго време да бъдат оповестени. Това безучастие, граничещо с безхаберие, докара до там, че да няма никакъв късмет да се застъпят периодите на подписаните по времето на служебния кабинет съглашения с поддържащите компании и старта на новите контракти.

Тези съглашения бяха гаранцията, че ще се обезпечи безпроблемно зимния сезон, само че също по този начин съдържаха и скица за разплащане с оглед насъбраните отговорности. Договорите за поддръжка и ремонт са с планирани стойности, а не пределни. Многократното надхвърляне на прогнозните стойности е порочна процедура от доста години от страна на ГЕРБ и години наред тази неточна процедура е била решавана от политическото и оперативно управление на Министерство на регионалното развитие в края на годината с остатъците в бюджетите и така нататък

Върховна касационна прокуратура на няколко пъти отхвърля да образува досъдебни производства по тези контракти. През 2021 година експертна комисия, назначена от служебното държавно управление, изготви отчет, с който допусна възможна незначителност на договорите, само че все пак даде и решение в действен порядък да се подпишат съглашения със строителните компании. След този отчет нито министър Комитова, нито министър Караджов не започнаха нищо за изговаряне от българския съд за характера и законосъобразността на договорите.

В продължение на цели 4 месеца препоръчаното от Вас политическо управление на Министерство на регионалното развитие правеше разбори, проверки и инспекции, само че не провежда публични поръчки за ремонт и поддръжка на РПМ (оправданието, че е юридически капан, още един път ни потвърждава, че посочените от Вас лица не са способни да ръководят инфраструктурата на България), вместо да провежда тези инспекции по този начин, че навреме и експертно да се откри дали осъществената и сертифицирана работа е действителна, дали е осъществена с нужното качество, дали цената дава отговор на предоставеното и изпълненото.

Тоест – задачата на министъра трябваше да бъде в незабавен порядък да извърши, та въпреки и отчасти, само че ясно и тъкмо своите инспекции, с цел да бъде сигурен в това, което е несъмнено и следва да бъде заплатено. Вместо това, стигна се до нападки и обвинявания в обединението, което по неприемлив метод разрушава престижа и стабилността на страната. На 15.04. 2022 година в предаването " Панорама " Вашият министър Караджов не възрази нито един път на предшественика си Нанков по отношение на законността на процедурите по възлагане на ремонт и поддържане на РПМ, както и въобще по която и да е сложена тематика.

Цялото държание на министър Караджов беше като на възпитаник, който не си е научил урока. За жал, такова държание той постоянно показва от екрана и по медиите, където се изявява. Десетки неточности, недоумение, колебливост, спорни изявления, неточно и безконтролно държание са белязали неговото 4-месечно ръководство като министър. В Комисията по районно развиване и благоустройство към Народното събрание даже специалисти на политическа партия Има Такъв Народ се разграничават и недоволстват от министър Караджов поради бездействието и некомпетентността му.

Такова е и мнението на специалистите на Института за пътна сигурност, както и на необятен кръг от обществото. Всичко това, като се изключи че рефлектира върху партията Ви, е извънредно нездравословно за България, за българските жители, за пътностроителния отрасъл, за хилядите работници-пътищари и за имиджа на цялото държавно управление.

В умозаключение, екипът на Института за пътна сигурност Ви приканва да оттеглите неотложно министър Караджов и неговия екип и да предложите специалисти, потвърдени и стойностни хора, които да поемат отговорността и да управляват с нужната висота тези основни за България институции - Министерство на регионалното развитие и АПИ. ЕКИП НА ИНСТИТУТА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР