Днес Филипините предизвикаха Китай да отвори въпроса за плитчината Скарбъроу

...
Днес Филипините предизвикаха Китай да отвори въпроса за плитчината Скарбъроу
Коментари Харесай

Филипините искат Китай да даде плитчината Скарбъроу за международна проверка

Днес Филипините провокираха Китай да отвори въпроса за плитчината Скарбъроу за интернационално инспекция , откакто на плитчината. Това предават от Reuters.

" Ако в действителност вярвате в това, което твърдите, отворете (казуса за) Bajo de Masinloc за интернационална инспекция, би трябвало ни трета страна ", прикани представителят на филипинската организация за национална сигурност Джонатан Малая на конференция, като употребява филипинското име за плитчината Скарбъроу.

Правителственият консенсус нараства по отношение на нуждата от завеждане на дело против Китай за унищожаването на коралови рифове, както и за събирането на застрашени великански миди в Южнокитайско море, показва Малая.

Говорителят е показал фотоси, направени от филипинската брегова защита в интервала от 2018 до 2019 година, като съгласно него на тях се виждат китайски риболовци, които нелегално улавят миди, скатове и морски костенурки.

" Това е ясно доказателство за немарливост. Те не се интересуват изключително от морската среда ", съобщи Джей Тариела, представител на бреговата защита, по време на конференцията през днешния ден.

Разтревожени сме и обезпокоени от обстановката, която се случва там, уточни Джонатан Малая.

Допълнително, предходната седмица бреговата защита на Китай е разгласила правила за използване на закон от 2021 година, който разрешава на управляващите да стрелят по непознати плавателни съдове, когато суверенитетът на страната и суверенните права са нарушени. Днес външното министерство на Китай съобщи, че " в случай че няма нелегално държание от страна на забърканите лица и органи, няма място за безпокойствие. "

Според Джонатан Малая Китай няма власт над намерено море, а последните разпореждания опонират на интернационалното право. Той ги отхвърля като " тактичност на заплашване ".

" Филипините няма да бъдат сплашени, нито принудени от китайската брегова защита. Никога няма да се поддадем на тези тактики ", съобщи още той.

Напрежението сред Манила и Пекин се повишава за противоречивите територии в Южнокитайско море. В началото на месец май, че и блокира маневри през противоречиви плитчини и рифове.

Припомняме още, контролът върху плитчината Скарбъроу попада в, който постанови през 2016 година, че претенциите на Пекин за 90% от Южнокитайско море нямат съображение в интернационалното право.
 Филипински деятели отплаваха на митинг за оспорвани от Китай води
Филипински деятели отплаваха на митинг за оспорвани от Китай води

Около 100 риболовен лодки потеглиха към плитчина Скарбъроу в Южнокитайско море
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР