Световното първенство по хек се организира от Международната асоциация на

...
Световното първенство по хек се организира от Международната асоциация на
Коментари Харесай

От хек до футбег у нас този уикенд

Световното състезание по хек се провежда от Международната асоциация на играчите по футбег и от 39 години без спиране се организира на друго място по света. Тази година София ще стане хазаин на 39-ото международно състезание по футбег в интервала 22 до 28 юли.

Международната асоциация по футбег провежда събитието взаимно с най-големия клуб в страната ни в този тип спорт, а точно Urban Komba Footbag. Един от членовете и създателите на клуба в България - Радослав Русев от Силиства стана и четвърти на европейското състезание по футбег, което тази година се организира в Словения в края на юни. През 2015 година София беше хазаин и на европейския шампионат на този толкоз забавен, само че не изключително известен спорт в страната ни.

 Снимка 369012

В международното ще вземат участие към 120 играчи от над 16 страни. Сред тях са първенецът измежду мъжете от предходната година - Карим Даук от Швейцария, победителката измежду дамите - Лена Млакар от Словакия и един от най-емблематичните лица на футбега - американецът Кен Шулц.

Топката за футбег или така наречен хек е дребна плетена (шита) сфера, цялостна с пластмасови топчета. Мнозина играчи импровизират с вътрешното наличие и прибавят ориз, леща, царевица, вместо пластмасови съчми. За задачите на " махлехнската " игра на футбег, която познаваме от тийнейджърските си години, играчите се подреждат в кръг и си подават хека един на различен, като се стараят да не падне на земята.

 Снимка 369013

Този махленски метод на игра има още една вариация на свободния или т.нар.фристайл, предопределен за хора, които не им липсва фикция. В него играчът се пробва да покаже най-хубавото, на което е кадърен в специфична хореография от разнообразни трикове и комбинации на фона на определена от него музика.

Именно фрийстайлът е едно от направленията, в които ще се организира международният шампионат у нас. Мястото за шампионата в тази дисциплинираност в София са ремонтираните кортове в парка " Заимов ".

Другото направление е хек на мрежа. Този спорт се играе един против един или двама против двама. Играчите застават от двете страни на мрежа (обикновено бадминтон мрежа, която е висока към 1.50 м) и удрят топчето единствено с крайници (от коляно надолу).

 Радослав Русев (с бялата тениска)

Радослав Русев (с бялата тениска)

При игра от двама в тим, общият брой удари е три, като състезател няма право на два поредни, както и да задържа топчето. При сингъл играчите оптималният брой удари на човек е два. Целта е да означи точка в полето на съперника.

Състезанията от хек на мрежа на международното по футбег ще се проведат в зала " София " в Борисовата градина, като са планувани и демонстрации навън на сцената в Борисова градина.

Най-хубавото е, че всички надпревари и демонстрации са с вход свободен за любопитната аудитория. Пълната стратегия може да видите на формалния уеб страница на събитието.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР