Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите

...
Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите
Коментари Харесай

Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите на Любо Киров в НДК

Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специфичен посетител на концертите на Любо Киров в зала 1 на НДК на 4 и ноември. Събитията бяха разпродадени авансово и близо 8000 души ще могат да гледат за първи път онлайн осъществяванията на двамата музиканти.

Дорина Марков е създател, който надълбоко има вяра в това, че музиката е универсална и не е затворена в обособени жанрови граници. Това я събира и на сцената с Любо Киров, с цел да изпълнят дружно „ Всички пътища водят към теб “.



Цигулката на Дорина Марков звучи в песента на Адел Skyfall , която печели „ Оскар “, „ Златен глобус “, „ Грами “ и БРИТ. Свири в албумите и концертите на някои от най-известните международни поп музиканти като Пол Макартни, Стинг, Адел, Куинси Джоунс, Грегъри Портър, Ози Озбърн, Stereophonics, Гари Барлоу .

Дорина Марков е музикален космополит. Била е концертмайстор на Софийската опера и балет . Събира опит в най-престижните оркестри в света - Лондонската филхармония, оркестъра на Би Би Си , Academy of St Martin in the Fields, Britten Sinfonia и други. Тя е единствената българка, поканена за лидер на група цигулки в двата оркестъра на Операта в Сидни .



Под палките на най-големите диригентски имена и в турнетата по света тя построява своята известност на безукорен реализатор. Всичко това води до покана да се причисли към групата студийни музиканти в „ Аби Роуд “ , която събира най-изявените типичен музиканти във Англия.

Оттам за нея се отварят вратите за една дългогодишна фантазия – да бъде част от киното. Записала е над 300 кино лентата , измежду които холивудските шлагери - Skyfall , The Black Panther, The Avengers, The Hunger Games, Star Wars, The Beauty and the Beast, Lord of the Rings, Aladdin, Interstellar , сред многото други.

Тя продължава да се изявява и като типичен цигулар и свири камерна музика в разнообразни обединения с някой от най-изявените типичен музиканти. Едновременно с това преподава в „ Кингс Колидж Лондон “ (Кралският колеж).

Именно непрекъснатото търсене на провокациите в музиката ще събере Дорина Марков и Любо Киров за първи път. А публиката в зала 1 на НДК ще бъде първата, която ще чуе общите им осъществявания на 4 и 5 ноември.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР