Световният шампион Макс Верстапен не остави шанс на своите съперници

...
Световният шампион Макс Верстапен не остави шанс на своите съперници
Коментари Харесай

Верстапен разби конкуренцията в квалификацията в Австралия, Перес стартира последен

Световният първенец Макс Верстапен не остави късмет на своите противници в квалификацията преди утрешната Гран При на Австралия и ще стартира третия старт във Формула 1 за 2023 година от полпозишъна. В същото време неговият съотборник Серхио Перес, който изостава със единствено точка от Верстапен в генералното класиране, имаше кошмарна подготовка и ще потегли от последното място на стартовата решетка.

Мексиканецът затъна в зоната за сигурност на третия завой още в първата си летяща обиколка в сесията. Мексиканецът се оплака по радиото, че е имал същите проблеми със спирачките на своя RB19, които го изтезаха и по време на третата подготовка по-рано през днешния ден.

Очевидно в Ред Бул не съумяха да намерят повода за тези компликации на Перес в паузата сред тренировката и квалификацията, което коства доста на мексиканеца, който ще би трябвало да потегли финален на следващия ден. Надеждите на Перес ще са в хода на дистанцията от 58 обиколки той да повтори напредъка на Верстапен от Гран При на Саудитска Арабия преди две седмици, в която нидерландецът започва 15-ти и финишира втори зад Перес.

При отсъствието на спечелилия от Джеда от борбата за местата в челото на стартовата решетка за втората позиция на старта се пребори Джордж Ръсел, който обаче бе с 0.236 секунди по-бавен от Верстапен в разногласието за полпозишъна. Втората редица в утрешния ден ще бъде за втория водач на Мерцедес Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо, а на третия ред ще се наредят Карлос Сайнц и съотборникът на Алонсо в Астън Мартин Ланс Строл.

Миналогодишният победител в Гран При на Австралия Шарл Леклер ще започва седми в утрешния ден, а до него на четвъртата редица ще застане Алекс Албон от Уилямс. Най-бавни в решителната фаза на квалификацията бяха Пиер Гасли и Нико Хюлкенберг, които ще започват от петия ред.

В края на втория сегмент на квалификацията едвам 0.007 секунди разделиха Албон и Естебан Окон в битката за последната позиция в топ 10 на стартовата решетка. Заедно с Окон присъединяване си в сесията за място след нейните втори 15 минути завършиха още Юки Цунода, Ландо Норис, Кевин Магнусен и Ник де Врийс, които ще започват надлежно 12-ти, 13-ти, 14-ти и 15-ти в утрешния ден.

Елиминирани след първата фаза на квалификацията с изключение на Перес бяха още единственият представител на домакините Оскар Пиастри, Гуаню Джоу, Логан Сарджънт и спечелилият в Гран При на Австралия от 2019 година Валтери Ботас. В края на сесията Пиастри бе с 0.046 секунди по-бавен от Цунода, който бе последният водач, прогресирал до втория сегмент на сесията за място.

Състезанието за Гран При на Австралия, трети кръг за сезон 2023 във Формула 1, стартира на следващия ден в 8:00 часа сутринта българско време и ще може да бъде следено онлайн със Sportal.bg .

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР