Световният пазар за новия ядрени централи рязко се сви и

...
Световният пазар за новия ядрени централи рязко се сви и
Коментари Харесай

"Росатом": Световното търсене на нови АЕЦ рязко намаля

Световният пазар за новия нуклеарни централи внезапно се сви и откакто извърши предоставените му поръчки съветският нуклеарен холдинг " Росатом " може да остане без обекти за строителство в чужбина.

Това съобщи Вячеслав Першуков, зам.-генерален шеф на корпорацията, представен от " Интерфакс ".

На форума Технопром-2017 в Новосибирск той изясни, че опциите за създаване на нови огромни АЕЦ зад граница са на практика изчерпани. " Виждаме, че пазарът се свива и за стабилно развиване на корпорацията, за осъществяването на проектите за към 40% EBITDA към 2030г. сме длъжни да печелим отвън пазара на нуклеарните технологии. Това е. Иначе не става. "

Першуков разясни, че " междинният портфейл с поръчки е голям " - 130 милиарда $, само че към този момент мъчно си представяме къде още можем да намерим поръчка за атомна електроцентрала ".

По думите му " Росатом " минава към операционно обслужване на тази АЕЦ като доставя гориво и ги ремонтира, само че това не е задоволително за развиването на холдинга.

До 2020-2025 година към момента ще можем да намерим купувачи и възложители на обичайния ни артикул, само че по-късно ще бъде комплицирано, сподели Першуков. От друга страна, " ползата на островни страни към плаващи нуклеарни централи е голям " и " Росатом " излиза на този пазар.

По данни на МАГАТЕ сега се строят 60 реактора и работят 449 в 30 страни по света. Но след повредата във Фукушима доста страни започнаха бързо да се отхвърлят от нуклеарната сила - Германия, Тайван и Швейцария са последните образци и даже мощно подвластната от АЕЦ Франция понижава каузи на тази сила. Китай остава най-големият пазар и до 2026г. възнамерява да утрои мощността на своите нуклеарни централи до 100 гигавата.

В Турция за първата в страната АЕЦ " Росатом " стартира да работи с трима частни сътрудници - Cengiz Holding, Kolin Insaat и Kalyon Insaat. Проектът в Аккую се прави оценка на 22 милиарда $, само че не се оповестява какъв дял са поели турските сътрудници. Междуправителственото съглашение от 2010г. дефинира " Росатом " да управлява 51% от плана и компанията години наред търсеше вложител.

Сделката бе подписана в Москва на форума " Атомекспо " и тя е първата по привличане в план на корпорацията на огромен частен вложител, разгласи Анастасия Зотеева, общоприет шеф на " Русатом енерго интернешънъл ".

Трите турски компании заемат към 30% от пазара на едро на сила в Турция и се занимават с доставка и систематизиране. Cengiz Holding към този момент строи хидротехническите уреди за АЕЦ Аккую в Южна Турция. Неотдавна " Росатом " получи лиценз за употреба на четирите 1200-мегаватови блока за период от 49 години. Реалното им създаване, обаче, може да стартира най-рано през 2018г. с приемане на строитело позволение. Турската страна доста желае първият реактор да проработи през 2023г. в чест на 100-годишнината от основането на Турската република.

Междувременно, " Росатом " навлиза в браншове като произвеждане на литиево-йонни акумулатори, дребни водноелектрически централи, ветропаркове, нуклеарна медицина, научни центрове за нуклеарни проучвания, съоръжение на петролно-газовата промишленост, композитни материали и други Стратегията на холдинга е до 2030г. тези нетрадиционни към този момент действия да носят не по-малко от 30% от общите доходи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР