Световният пазар на литий се превърна във фокус на световното

...
Световният пазар на литий се превърна във фокус на световното
Коментари Харесай

Литиевият парадокс на Русия: Който ни пречи, той ни помага

Световният пазар на литий се трансформира във фокус на международното внимание. В последна сметка цената на този метал се е нараснала десетократно през последната година и половина, до момента в който литият е основен съставен елемент за батериите и затова за електрическите транспортни средства. Увеличеното търсене от този бранш провокира нарастване на цените.

Първо, главните цифри. Между другото, запомнянето на такива цифри постоянно е значимо за разбирането на пазара и неговия мащаб. Например всеки, който се интересува, знае, че международното ползване на нефт е към 100 милиона барела дневно, а износът на съветски газ за Европа и Турция е 150-200 милиарда кубически метра годишно и впрочем. Тези входове ни оказват помощ да се ориентираме в потока от информация, като го съпоставяме с вести. Става ясно какъв брой значимо е това или това събитие.

Но в данните за световното предложение и търсене на литий има две особености.

Първо, пазарът на литий пораства бързо: на равнище от минимум 20% годишно. Следователно числата остаряват доста бързо, да вземем за пример през първата половина на 2022 година са налични статистически данни от 2020 година, само че в действителност през 2022 година търсенето към този момент ще бъде с 40% повече. По един или различен метод специалистите на пазара на литий правят оценка търсенето тази година: 640 000 тона. И към този момент през 2030 година предстоящото търсене ще бъде два, съгласно някои прогнози, и три милиона тона.

Второ, в множеството случаи (както по-горе) данните са дадени във връзка с литиевия карбонат, това съединяване е една от най-разпространените търговски налични форми на лития. Но от време на време оценките могат да бъдат от позиция на чистия метал, ето по какъв начин доста известната годишна статистическа компилация на “Бритиш Петролиум” дава информацията си. Разликата ще бъде забележителна: в литиевия карбонат наличието на самия литий е 19%. Съответно цифрите в този случай ще бъдат към пет пъти по-високи от оценките за чист метал. Това също би трябвало да се има поради. Понастоящем размерите на литий, употребен за производството на акумулатори и други браншове, са сравними. Но целият бърз напредък на търсенето ще бъде обвързван с батериите, вследствие на което до 2030 година единствено 14% ще се падат на други сегменти.

Най-големият производител на литий е Австралия (46%), следвана от Чили (24%), Китай (16%) и Аржентина (6%). Освен това Боливия разполага със обилни ресурси от първични материали за производството си. Именно към тази страна е приковано вниманието ни след отхвърли на Аржентина и Чили да доставят литий на Русия, само че към този момент в Боливия се добиват доста дребни количества (на равнище от хиляда тона годишно). Във всеки случай тези три южноамерикански страни са значими играчи на пазара на литий, някои в този момент, други в бъдеще.

Има два съществени обичайни метода за копаене. Първият е от солите в специфични подземни води с високо наличие на литий. Този вид се употребява в Аржентина, Чили и Китай. Вторият способ е добиване от минерала, съдържащ литий - сподумен, употребява се в Австралия.

Цените на лития са се повишили десетократно. От към 7500 $ за звук (отново във връзка с карбонатите) в края на 2020 година до 75 хиляди в този момент. Какво е значимо в първата цифра? Това е покрай цената на рандеман на литий за забележителна част от производителите. Тоест доста компании печелят нормалната норма на възвръщаемост на тези цени. В света има задоволително ресурси от литий, само че са нужни години, с цел да се създаде ново находище, а търсенето към този момент покачва цените. Но защото в началото са включени най-печелившите запаси, цената даже на обичайното произвеждане на нови обекти ще бъде по-висока, което може да докара до обстоятелството, че даже откакто сегашният " балон " се спука, цените няма да се върнат изцяло към старите равнища.

Както можете да видите, целият настоящ пазар на литий може да се оцени от четири милиарда $ (ако се брои по себестойността на производството и „ старите “ цени) до надлежно 40 милиарда в настоящия „ балон “. Големи суми, само че в планетарен мащаб, доста дребни. Отчасти това още един път акцентира обстоятелството, че промишлеността на електрическите транспортни средства към момента заема дребен пазарен дял. Но има и втора причина. Делът на разноските за литий и други метали в общата цена на батериите е дребен, главната добавена стойност се образува на други стадии на произвеждане. В резултат на това даже такова неведнъж нарастване на цените на лития води до умерено нарастване на цената на устройствата за предпазване. Оценките се разграничават до известна степен, изключително откакто други метали и първоначални материали също са поскъпнали. Но въпреки всичко приказваме за най-вече десетки %. Покачването на цените към този момент значи, че дълготрайната наклонност на непрестанно рухване на цената на литиево-йонните акумулатори по този начин или другояче ще бъде прекратена през 2022 година, въпросът е единствено с какъв брой ще се повишат тези цени.

Какво значи всичко това за Русия?

Страната ни е вносител на литиеви първични материали и по тази причина, наподобява, се интересува от ниски цени. Засега търсенето не е толкоз огромно, само че с построяването на нови заводи за акумулатори то ще се усилва. Въпреки това, колкото и необичайно да наподобява, Русия се възползва от скъпия литий.

Първо, у нас има своите запаси. Ако приказваме за минерали, тогава те са да вземем за пример в региона на Мурманск. Освен това се обмисля опцията за обвързвано произвеждане на литий от солите в Източен Сибир, в находището Ковикта, по време на добива на газ (самият газ от там ще отиде в “Силата на Сибир”). Но цената ще бъде по-висока, в сравнение с в други райони. Концентрацията на литий в нашите соли е по-ниска, в сравнение с в Латинска Америка. Следователно ще се употребяват други, по този начин наречените нетрадиционни способи за рандеман на литий. По-специално, непосредствено добиване. Разбира се, този способ е по-скъп. И става конкурентоспособен на високи цени, да речем 25 000 $ за звук литиев карбонат.

Точната цена на такова добиване ще зависи директно от концентрацията в солите. Както знаете, в най-далечното бъдеще, когато и в случай че другите ресурси от литий в света се изчерпят, се обмисля и извличането му от морска вода, единственият въпрос е цената. Разбира се, допустимо е да се добива литий и у нас на всяка световна цена, при отбрана на локалния производител с вносни мита. Но това ще се отрази отрицателно на конкуренцията. Тук обстановката е ненапълно противоположна с петролната промишленост. Точно както други страни със ресурси от нетрадиционен нефт стартират да го създават сами при високи цени, по този начин и Русия ще се самозадоволява с литий с непрекъснатото им повишаване.

Второ, има по-очевиден аспект, обвързван е с електрическите транспортни средства. Говорейки за вероятностите за цените на петрола, разбираме, че имаме неустановеност от страна на търсенето и предлагането. От страна на предлагането главният позитив за цената е незадоволителното вложение в производството. Но има риск от страна на търсенето - еволюционен преход към електрически транспортни средства. Припомняме, че в случай че оставим въпроса за удобството и съществуването на инфраструктура, тогава има конкуренция сред обичайните коли и електрическите транспортни средства за по този начин наречената обща цена на благосъстоятелност, като се вземат поради разноските за гориво за целия интервал на употреба. Постепенно намаляващите разноски направиха електрическата кола по-привлекателна. Въпреки че прогнозите се разграничават доста, във всеки случай, при равни други условия, скъпият литий или неговият физически дефицит ще забавят електрическата подвижност, което ще разреши на търсенето на нефт да продължи по-дълго. Освен това конкуренцията за коли с мотор с вътрешно горене е най-вече от бюджетните електрически транспортни средства, които ще усетят покачването на цените на лития и други метали.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР