В покрайнините на Елдорадо до Сул, на 17 километра от

...
В покрайнините на Елдорадо до Сул, на 17 километра от
Коментари Харесай

Потопът в Бразилия взе десетки жертви, в Порто Алегре бедстват без храна и ток

В покрайнините на Елдорадо до Сул, на 17 километра от столицата на щата Порто Алегре, доста хора спят край пътя и споделиха на кореспондент на Ройтерс, че нямат какво да ядат. Цели фамилии се придвижват пешком с раници и претъпкани с покъщина пазарски колички.

" Три дни сме без храна и преди малко взех това одеяло. Аз съм с хора, които даже не познавам, не знам къде е моето семейство ", сподели млад мъж, показал се като Рикардо.

Наводнението попречва избавителните действия, а десетки хора, които към момента чакат да бъдат евакуирани с лодка или хеликоптер от потърпевшите домове. Малки лодки кръстосваха през вчерашния ден наводнения град в търсене на оживели.

Още фотоси вижте тук> >

Щатската организация за гражданска отбрана заяви, че броят на жертвите е повишен до 90 дружно с други четири смъртни случая, които се проверяват, 131 души към момента са в неопределеност, а 155 000 са без дом.

Снимка: АП/ Andre Penner/БТА

Проливните дъждове, които започнаха предходната седмица, провокираха преливане на реки, наводнение на цели градове и разрушение на пътища и мостове.

Снимка: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP/БТА

Очаква се дъждът да спре в четвъртък, само че по-късно да продължи през уикенда.

Експертите по климата приписват рисковите превалявания в Рио Гранде до Сул на гореща вълна, обвързвана с явлението Ел Ниньо, което затопля водите на Тихия океан и носи дъжд в южна Бразилия; по-слаб леден фронт с дъжд и стихии, идващи от Антарктика, и необикновена топлота в Атлантическият океан покачва влажността, написа Българска телеграфна агенция.

Снимка: АП/ Andre Penner/БТА

Глобалното стопляне изостря тези феномени и ускорява резултатите сред такива системи, правейки времето непредсказуемо, сподели Марсело Шнайдер, откривател от Националния метеорологически институт Inmet.

В центъра на Порто Алегре, град с 1,3 милиона поданици, улиците са под вода, откакто река Гуайба излезе от коритото си поради рекордни водни равнища.

Снимка: АП/ Andre Penner/БТА

Жителите на Порто Алегре се сблъскаха с празни лавици на супермаркети и затворени бензиностанции, с магазини, където минералната вода се продава в лимитирани количества на един клиент, с цел да стигне за повече хора.

Камиони превозваха вода до лечебни заведения и приюти за настаняване. Наводненията засегнаха и електроснабдяването на общо над 1,4 милиона клиенти.

Почти половин милион души останаха без ток в Порто Алегре и отдалечените градове, защото електрическите компании са прекъснали електроподаването от съображения за сигурност в наводнените квартали. Националният електроенергиен систематичен оператор ONS сподели, че пет водноелектрически централи и електропреносни мрежи към тях са спрени заради проливните дъждове.

Снимка: AP Photo/Andre Penner/БТА

Летището на града, чиято перона е под вода и спря всички полети от петък.

Освен че унищожават сериозна инфраструктура, проливните дъждове и наводненията оставиха зърнените насаждения под вода и убиха добитък, спиране на жътвата на соя и стопираха работата в голям брой месопреработвателни комбинати.

Снимка: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP/БТА

Пристанището Рио Гранде, главно пристанище за експорт на зърно, обаче работи обикновено, оповестиха от щатските пристанищни управляващи. Но основните пътища за достъп са непроходими, което нарушава доставките на зърно до пристанището.

Снимка: АП/ Andre Penner/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР