Световният икономически растеж през 2019-а година ще се забави до

...
Световният икономически растеж през 2019-а година ще се забави до
Коментари Харесай

Световният икономически растеж ще се забавидо 2,6 процента през 2019 година

Световният стопански напредък през 2019-а година ще се забави до по-слабите от предстоящите 2,6 %, преди да се усъвършенства едва до 2,7 на 100 през 2020 година. Такава прогноза прави Световната банка в отчета си за първото полугодие.

Предишна оценка на Световната банка беше за стопански напредък в световен проект от 2,9% през актуалната година, като занижената прогноза се дължи на по-слаби от предстоящото интернационална търговия и вложения. За 2021-година се чака растежът последователно да се увеличи до 2,8% вследствие на продължаващи удобни световни условия на финансиране и умерено възобновяване в разрастващите се пазари и разрастващите се стопански системи. Банката обаче предизвести, че рисковете за икономическите вероятности остават твърдо надолу предвид на заплахата за ескалиране на комерсиалните напрежения, съобщи БНР.

Основен мотив за угриженост дава забавянето на растежа на международната търговия до най-слабо равнище след световната финансова рецесия преди 10 години и спада в бизнес доверието, означи Световната банка. Растежът при нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи се чака да се стабилизира през идната година. Някои страни оставят зад себе си интервалите на финансово напрежение, само че икономическата динамичност продължава да е слаба.

Увеличаването на брутния вътрешен артикул (БВП) при развитите стопански системи ще се забави през 2019 година, изключително в еврозоната, поради по-слабия експорт и вложения. Прогнозира се, че растежът на стопанската система на Съединени американски щати ще се забави до 2,5 % тази година и още повече - до 1,7 % - през 2020 година. Очаква се растежът в еврозоната да се колебае към 1,4 на 100 през 2020-2021 година. Слабата търговия и неенергично вътрешно потребителско търсене ще оказват негативно въздействие върху икономическата активност макар поддръжката, която продължава да дава паричната политика.

Според прогнозите на Световната банка икономическият напредък в България ще се забави минимално през 2019 година до 3 % по отношение на 3,1 % през 2018 година, преди да отстъпи до 2,8 на 100 през 2020 и 2021 година. Прогнозира се темпът на нарастване на брутния вътрешен артикул в Западните Балкани да остане постоянен - 3,8 % през 2020 година, като вложенията в инфраструктурата и частното ползване ще оказват помощ за напредък в стопански системи като тези на Косово, Република Северна Македония и Сърбия.

Перспективите пред района остават подложени на обилни опасности. На водещо място измежду тях се подрежда по-голямото от предстоящото закъснение в еврозоната, която е най-важният търговски сътрудник на района.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР