Световният икономически форум (СИФ) се завръща в Давос на живо

...
Световният икономически форум (СИФ) се завръща в Давос на живо
Коментари Харесай

На Световния икономически форум в Давос Русия няма да присъства. Поканен е Зеленски

Световният стопански конгрес (СИФ) се завръща в Давос онлайн от 22 до 26 май. Известният швейцарски курорт ще бъде хазаин на форума, който по традиция събира международния политически и бизнес хайлайф и обрисува насоките за развиването на света за най-малко година напред.

В Давос ще бъдат разисквани най-наболелите проблеми на нашето съвремие - икономическото възобновяване след към момента неотшумялата изцяло пандемия, битката с измененията на климата, бъдещето на труда, развиването на новите технологии и други

В срещата предстоящо няма да вземат участие нито държавни представители, нито предприемачи от Русия, което се случва за пръв път от времето на Михаил Горбачов в края на 80-те години на 20-и век.

Говорител на Фондация " Росконгрес ", която е подкрепяна от съветското държавно управление, а задачата й е да популяризира икономическия капацитет на Русия, удостовери пред в. " Нойе цюрхер цайтунг ", че тази година в Давос няма да има Руска къща, както и каквито и да било съветски представители.

В отговор на съветската инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари, още в края на същия месец СИФ замрази всевъзможни връзки с съветски субекти и организации и разгласи, че няма да работи с нито един от глобените руснаци. На 27 февруари Шваб и президентът на форума Бьорге Бренде в особено изказване осъдиха " експанзията на Русия против Украйна и свързани с нея жестокости ".

Очаква се немският канцлер Олаф Шолц, специфичният американски делегат за климата Джон Кери, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да са измежду главните участници в събитието.

Знае се, че уредниците са поканили и украинския президент Володимир Зеленски, само че от посолството на страната в Берн са съобщили за " Нойе цюрхер цайтунг ", че той не е удостоверил дали ще одобри поканата. Вероятно Зеленски ще се включи в събитието виртуално.

Във формалната стратегия негово изявление е планувано за понеделник преди обед. Организаторите оповестиха, че огромната делегация висши украински държавни чиновници ще напусне страната, с цел да участва персонално в Давос.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР