Световният форум за умни градове отличи столицата на Южна Корея

...
Коментари Харесай

Сеул e признат за умен град на 2022 година


Световният конгрес за умни градове отличи столицата на Южна Корея като водач в използването на цифрови нововъведения (снимка: CC0 Public Domain)

Южнокорейската столица Сеул беше отличена като смарт-град на 2022 година на Световните награди за образован град, представяни годишно от Световния конгрес на Smart City Expo (SCEWC). Призът отличава най-забележителните начинания и планове за цифрови градски нововъведения и градска промяна.

Почетното жури, формирано от представители на Градския съвет на Барселона, UN-Habitat, Световната банка, Мисията на Европейска комисия за климатично неутрални и интелигентни градове и Световния конгрес на Smart City Expo, награди столицата на Южна Корея за нейната платформа „ Умен Сеул “.

Чрез платформата корейският мегаполис интензивно предизвиква политики за цифрово включване, гарантиращи петте съществени цифрови права – връзка, подвижност, обучение, сигурност и потребление на технологиите. Заедно с това платформата дава цифрови услуги, съобразени със обществено уязвимите.

„ Надяваме се, че това може да даде мощ на жителите на Сеул, които се борят след трагичния случай в Итаевон ”, уточни президентът на Seoul Digital Foundation – Йосик Канг.

В категория „ Енергия и околна среда “ премията получи създаденият от компанията TerraGo Technologies софтуерен план за поддръжка и внедряване на мрежа за публично осветяване в град Чикаго в Съединени американски щати.
още по темата
В категория „ Мобилност “ беше отличена самодейността за цифровизация на трафика DIGI-V в немския град Висбаден, създадена от компанията Yunex Traffic.

Дъблин, столицата на Ирландия, получи наградата за „ Управление и стопанска система “ за своя план за разработка на дронове. Амстердам пък получи премия за своята младежка игра за киберсигурност HackShield в категорията „ Сигурност и сигурност “.

Отличието за приобщаване на магринализирани общности отиде при „ Глобалната самодейност за приобщаващи ИКТ “ (G3ict) за плана в град Атланта за изкуствен интелект за приобщаващи настилки.

Аржентинската столица Буенос Айрес получи премията за „ Инфраструктура и строителство “ за плана Ciudad 3D – нов инструмент за поощряване на устойчивото градско развиване. В категорията „ Овластяващи технологии “ победител стана белгийският град Брюж за своята платформа за данни за образован град, която включва също градовете Льовен и Розеларе.

Два плана са спечелили в категорията „ Иновации “. Първият е AutoSafety Uganda: самодейност за понижаване на произшествията и замърсяването в африканската страна, създадена от Wanyama Autosafety Initiatives. Вторият победител е планът „ Овластяване на градовете посредством данни “ на индийското Министерство на жилищното строителство и градските въпроси.

Киев, столицата на Украйна, чийто кмет Виталий Кличко взе присъединяване в Световния конгрес на Smart City Expo, получи особено отличие. То бе обещано за потреблението на цифрови технологии за избавяне на човешките животи в подтекста на военния спор в страната.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР