Световните цени на хранителните продукти са продължили да се понижават

...
Световните цени на хранителните продукти са продължили да се понижават
Коментари Харесай

ООН: Световните цени на храните спадат, олиото поевтинява най-много

Световните цени на питателните артикули са траяли да се намаляват през август за пети следващ месец, като при растителните масла са спаднали даже под цената им от август 2021 година, заяви Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО), представена от Франс прес.

Индексът на ФАО за питателните артикули, проследяващ измененията на интернационалните цени на кошница от съществени артикули, непрестанно се намалява след историческия най-много, доближат през март след съветската инвазия в Украйна. През август спадът е по-умерен, с 1,9 на 100 на месечна основа.

Ценовият показател за най-продаваните в света хранителни артикули е достигнал 138 пункта предишния месец по отношение на 140,7 през юли, прецизира Ройтерс. Първоначалният индикатор за юли беше 140,9. Индексът е понижен по отношение на рекордните 159,7 през март.

Индексът на цените на растителните масла е отстъпил с 3,3 % през август, достигайки малко по-ниско ниво спрямо август 2021 година Слънчогледовото и рапичното олио и палмовото масло поевтиняват, само соевото нараства умерено поради безпокойствата от отражението на неподходящите метеорологични условия върху продукцията в Съединени американски щати, акцентира организацията.

Индексът на ФАО за зърнените култури се е намалил с 1,4 на 100 за месеца под въздействието на спада на интернационалните цени на пшеницата с 5,1 на 100, отразяващ усъвършенстваните вероятности за производството в Северна Америка и в Русия, както и възобновяването на износа от пристанищата на Черно море в Украйна.

Според обособена оценка за доставките и търсенето на зърно ФАО намалява прогнозата си за международното произвеждане на зърнени култури през 2022 година до 2,774 милиарда тона вместо оповестените при започване на юли 2,792 милиарда тона.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР