Световните цени на храните са се повишили за втори пореден

...
Световните цени на храните са се повишили за втори пореден
Коментари Харесай

Световните цени на храните достигнаха 10-годишен връх през септември

Световните цени на храните са се повишили за втори следващ месец през септември, достигайки 10-годишен връх поради повишаването на зърнените култури и растителните масла заяви Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (FAO), представена от Ройтерс

Базираната в Рим организация предвижда рекордно международно произвеждане на зърнени култури през 2021 година, само че счита, че потреблението ще бъде даже по-голямо.

Индексът на цените на храните на FAO, който мери месечните промени на цените на кошница с най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближи приблизително ниво от 130 пункта през септември – най-високото равнище от същия месец на 2011 година На годишна база

На годишна основа цените са нарастнали с 32,8 % през септември.

Индексът на FAO за цените на зърнените култури се е повишил с 2% през септември по отношение на предходния месец, воден от растеж от 4% при цените на пшеницата, който съгласно организацията се дължи на стягането на ескпортните наличия на фона на мощното търсене.

„ Сред главните зърнени култури вниманието през идните седмици ще бъде ориентирано към пшеницата, защото търсенето ще бъде тествано по отношение на по-високите цени “, разяснява основният икономист на FAO Абдулреза Абасиан.

През септември международните цени на растителните масла са нарастнали с 1,7% на месечна база и 60% на годишна, защото палмовото масло е поскъпнало = поради мощното търсене на вноса и опасенията от дефицит на работна мощ в Малайзия.

Световните цени на захарта са нарастнали с 0,5% през септември поради опасенията от слаба годишна продукция в най-големия експортьор Бразилия.

За производството на зърнени култури FAO предвижда рекордна годишна продукция от 2,800 милиарда тона през 2021 година, което е малко повече от предстоящите преди месец 2,788 милиарда тона Този резултат обаче би бил по-нисък от предстоящата международна консумация от 2,811 милиарда тона.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР