Световните шампиони на отрицателните лихвени проценти от Япония наливат пари

...
Световните шампиони на отрицателните лихвени проценти от Япония наливат пари
Коментари Харесай

Мощен прилив на японски пари в доларови активи

Световните първенци на негативните лихвени проценти от Япония наливат пари в дълготрайни доларови суапови договори - индикация, че нищо няма да ги примами назад на японския пазар за дълъг интервал от време. Тридесетгодишните контракти йена-долар потънаха до най-негативните си оценки в края на май и останаха там даже откакто Федералният запас наводни пазара с ликвидност. Което показава, че японските вложители не престават да заплащат по-високи награди, с цел да могат да обръщат националната си валути в зелени пари в дълготраен проект. Очевидно, до момента в който вложители и анализатори се борят за оцеляване в изумения от вируса свят, в който невижданата ликвидност, наливана от централните банки, движи всеки пазар, японците залагат на по-рисковите активи. В което няма нищо чудно откакто "Бенк ъф Джъпен " предвижда, че негативните лихви ще се задържат най-малко до края на 2023-а - задоволително съображение за липса на какъвто и да било интерес към инвестиции в японски йени.

Тридесетгодишните суапови договори за валутната двойка йена-долар паднаха до рекордния минимумт от минус 76 базови пункта през май, а през тази седмица леко се покачиха до минус 64 точки. Тези стойности демонстрират по какъв начин претъпканите с йени банки и вложители се надпреварват да ги заменят за долари. "Бенк ъф Джъпен " пък даде обещание в средата на седмицата да продължи да налива изобилна ликвидност без каквито и да било ограничавания.

Търсенето на високодоходни американски активи пораства. През април японските парични мениджъри са купили най-големи количества щатски корпоративен дълг за последните осем години, по публични данни на финансовото министерство на Съединени американски щати. Или, както обобщава Коичи Сугисаки - пълководец в "Моргън Стенли Ем Ю Еф Джи сикюритис " в Токио - "японските вложители употребяват йени, с цел да финансират покупките на щатски държавен и корпоративен дълг в гонене на крадитни спредове и тези финансови потоци не престават ". Сугисаки разяснява, че Япония, в качеството си на експортьор на капитали смъкват наградите на йената. Което пък е една от аргументите за незадоволителното усилване на японската валута в ролята й на избавително леговище към щатската даже по време на пика на суматохата към ковид. От началото на годината йената е поскъпнала едвам с 1.6% по отношение на американския $. Тя завърши седмичната си валутна търговия с котировка 106.88 йени за един щ. $.

Ейичиро Миура - общоприет управител на ръководството за принадлежности с закрепен приход в "Нисей асет мениджмънт " - показва, че наличието на японците като главен мотор на комерсиалните покупко-продажби carry trade (при които се заемат йени, с цел да се купуват активи с по-висока рентабилност в други валути) пораства, тъй като те търсят задгранични вложения. С което те засенчват задграничните парични потоци във въпросните покупко-продажби, при които заеми в йени теглят задгранични фондове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР