Световните лидери се срещат, за да обсъдят справянето с изменението

...
Световните лидери се срещат, за да обсъдят справянето с изменението
Коментари Харесай

Какво е COP28 в Дубай и защо е важно?

Световните водачи се срещат, с цел да обсъдят оправянето с изменението на климата на огромна среща на върха на Организация на обединените нации в Дубай. Една от тематиките ще е годината на рискови метеорологични феномени, в които бяха счупени доста климатични върхове.

Какво е COP28 и къде се намира?

COP28 е 28-ата годишна среща на Организация на обединените нации за климата, на която държавните управления ще разискват по какъв начин да лимитират и да се приготвят за бъдещи климатични промени.

Срещата на върха се организира в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ), от 30 ноември до 12 декември 2023 година

Какво значи COP?

COP значи „ Конференция на страните “, където „ страните “ са тези, подписали първичното съглашение на Организация на обединените нации за климата през 1992 година

Защо провеждането на COP28 в Дубай е спорно?

ОАЕ е една от 10-те най-големи производителки на нефт в света.

Главният изпълнителен шеф на държавната петролна компания Султан ал Джабер беше назначен за президент на договарянията на COP28. Петролът - сходно на газа и въглищата - е изкопаемо гориво. Това са главните аргументи за изменението на климата, тъй като отделят затоплящи планетата парникови газове като въглероден диоксид, когато се изгарят за сила.

Петролната компания на Джабер възнамерява да разшири индустриалния си потенциал.

Документи, изтекли до BBC, допускат, че ОАЕ са възнамерявали да употребяват ролята си на хазаин за подписване на петролни и газови покупко-продажби.

Защо COP28 е значим?

Надеждата е, че COP28 ще спомогне за поддържане на задачата за ограничение на дълготрайното повишение на световната температура до 1.5 C. Това беше контрактувано от близо 200 страни в Париж през 2015 година

Целта от 1.5 C е от решаващо значение за отбягване на най-вредните въздействия от изменението на климата, съгласно климатичния орган на Организация на обединените нации, Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC).

Дългосрочното стопляне сега възлиза на към 1.1 C или 1.2 C спрямо прединдустриалните времена - интервалът преди хората да стартират да изгарят изкопаеми горива в подобен мащаб.

Въпреки това, последните оценки демонстрират, че сега светът е на път за към 2.4 C до 2.7 C стопляне до 2100 година, макар че точните цифри не са сигурни.

В резултат на това прозорецът за поддържане на границата от 1.5 C в обсега " бързо се стеснява ", споделя Организация на обединените нации.

Какво ще се разисква на COP28?

 Освен напредъка към съществуващите цели на Париж, COP28 ще се концентрира върху:

ускорение на прекосяването към чисти енергийни източници, за „ понижаване “ на излъчванията на парникови газове преди 2030 година

даване на пари за дейности в региона на климата от по-богатите към по-бедните страни и работа по нова договорка за разрастващите се народи с акцент върху природата и хората

Ще има и тематични дни по въпроси като здраве, финанси, храна и природа.

Кой идва на COP28?

Поканени са към 200 държавни управления.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и Си Дзинпин на Китай не се чака да участват, само че и двете страни ще имат представители. Българрският президент Румен Радев също взе участие в срещата. 

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак ще взе участие, а Бъкингамският замък удостовери, че крал Чарлз също ще участва. Той произнася и встъпителна тирада пред делегатите на 1 декември.

Папа Франциск анулира плануваното си посещаване заради заболяване.

Екологични благотворителни организации, публични групи, мозъчни тръстове, компании и религиозни групи също ще вземат присъединяване.

Ще има ли съглашение за изкопаемите горива?

Вероятно ще има различия по отношение на бъдещето на „ неотслабените “ изкопаеми горива – въглища, петрол и газ, които се изгарят без технологии за хващане на техните излъчвания.

Джабер прикани за „ поетапно понижаване “ на използването им, което значи понижаване с течение на времето, само че не и цялостно преустановяване. Въпреки това се чака Европейски Съюз и други групи да упорстват за цялостно „ прекратяване “.

Борците за климата показват, че ограничението на споразуменията до „ неотслабени “ изкопаеми горива би разрешило известно произвеждане да продължи. Те споделят, че няма гаранция, че улавянето на излъчванията ще работи в мащаб.

Вече има доста повече изкопаеми горива, които се създават или са в развой на създаване, в сравнение с биха могли да бъдат изгорени, в случай че светът желае да ограничи стоплянето до 1.5 C, съгласно неотдавнашен отчет на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, написа BBC. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР