Световните и европейски лидери, всички членове на най-големия военен съюз

...
Световните и европейски лидери, всички членове на най-големия военен съюз
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Полша - Животът в Пшеводув след експлозията

Световните и европейски водачи, всички членове на най-големия боен съюз - НАТО, както и на клуба на най-богатите страни от Г-20 през днешния ден обсъждаха проблема с падналата ракета в Източна Полша, която докара до гибелта на двама полски жители.

Ракетата, която се разруши в полско село евентуално е изстреляна от украинската противовъздушна защита в отговор на съветска офанзива. Това стана ясно след изключително съвещание на Съвета за национална сигурност на Полша. Няма доказателства, че става дума за съзнателно нахлуване, споделиха във Варшава. Москва отхвърли съпричастност към случая. А Киев изиска неотложен достъп до мястото на детонацията.

След изключителното съвещание на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг съобщи, че няма данни за готвена офанзива от страна на Русия против Алианса. В последна сметка не се наложи да се задейства член 4 на договара на НАТО, който планува съвещания на страните-членки, както по-рано Полша изиска. Според институциите в София няма съответна опасност за България.



Първоначалната информация от нощес, че съветска ракета е паднала на територията на натовска страна, изостри терзанията, че войната може да ескалира и да въвлече Алианса. И Полша, и НАТО и Съединените щати, както и другите световни играчи обаче реагираха внимателно до момента в който не бъдат открити всички обстоятелства. В последна сметка полските управляващи оповестиха, че няма доказателства, че става дума за съзнателно нахлуване. Стана ясно, че се е задействала украинската противо-въздушна защита. Разследването към момента не е завършило дефинитивно, само че от НАТО също не виждат индикации за нахлуване.

Близо 30 часа откакто ракета руско произвеждане се взриви в Пшеводув, стана ясно едно: няма целеустремено нахлуване над Полша. Президентът Анджей Дуда побърза да успокои поляците, призовавайки ги да не се поддават на подправени вести и операции, с които ще се сблъскат. Правителството разгласи, че ракетата е на украинската Противовъздушна отбрана, че това е изолиран случай и няма аргументи да се счита, че това ще се повтори.



Варшава е в тясна консултация със съдружниците, разгласи повешена подготвеност на армията и засилено наблюдаване на въздушното си пространство. Бяха свикани два Съвета по сигурността с президента, премиера и службите за сигурност. Президентът Дуда съобщи още, че следствието на случая се реализира взаимно със Съединените американски щати и че единствено те могат да обезпечат достъп на Украйна до мястото на гърмежа, в случай че преценяват. Заради гърмежа през целия ден поляци се питат за какво ракетата не е свалена, заради което полските военновъздушни сили бяха принудени да оповестят, че нито една страна няма система за Противовъздушна отбрана, която да покрива цялата територия. Напротив - пазят се единствено избрани обекти и сериозната инфраструктура.



Пшеводув, единствено на към 6 километра от границата с Украйна, се учи да живее в нова действителност. В нормално притихналото село има доста полиция и медии. Около 5 следобяд през вчерашния ден детонация избухна в селскостопанска сграда и умъртви двама души.

Ева Бира е шеф на локалното учебно заведение. То е отворило порти през днешния ден, само че родителите не са пуснали децата си. " Не чакахме сходен случай, нищо, че войната е единствено на шест километра от нас ", споделя тя.

След изключително съвещание на полския Съвет за национална сигуност през днешния ден, президентът Анджей Дуда неведнъж съобщи, че няма доказателства за целеустремено нахлуване против Полша.

" Нищо, безусловно нищо не демонстрира, че това е било умишлена офанзива против Полша. Не е било ракета, ориентирана против Полша, задачата не е била страната ни, това не е било офанзива против Полша. Важният въпрос - каква е била ракетата? Вероятно съветска, веротно произведна през 70-те години, от типа С-300. Другият значителен въпрос - кой е виновен за изстрелването ѝ? Към този миг няма доказателства, че тя е пристигнала от съветска страна, само че има доста огромна възможност ракетата да е употребен от украинските противовъздушни сили ", разяснява полският президент Анджей Дуда.



Русия през цялото време отхвърли да е съпричастна към случая. От военното министерство обявиха, че през вчерашния ден са атакувани украински обекти на разстояние минимум 35 км от границата сред Украйна и Полша.

" Що се отнася до случая в Полша - Русия няма никакво отношение към него. Станахме очевидци на следващата истерична, безумна русофобска реакция, която не се основава на никакви действителни данни. Високопоставени чиновници от разнообразни страни вършиха изказвания без да имат никаква визия какво тъкмо се е случило ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков обърна внимание на много сдържаната и доста по-професионална реакция на американската страна и на американския президент Джо Байдън. Байдън, който е на остров Бали за срещата на Г-20, сподели, че е малко евентуално ракетата да е била изстреляна от Русия.

" С водачите на страните от НАТО и Г-7 обсъдихме обстановката в Европа. Единодушни сме, че е извънредно значимо да бъде направено цялостно следствие на детонацията в Източна Полша до границата с Украйна. Изказваме своите съболезнования на околните на починалите. Заедно ще решим какви стъпки да предприемем, откакто имаме изясненост от следствието. Съдейки по траекторията, е малко евентуално ракетата да е изстреляна от Русия ", сподели американският президент.



Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Алексей Данилов, написа, в Туитър, че желае неотложен достъп на украински експерти до мястото на случая и прикани за взаимно му следствие. Киев е подготвен да даде доказателства за съветска диря, се споделя още в поста.

Това не е първият трансграничен случай след началото на войната в Украйна. За първи това се случва в Полша. През май дронове и гърмежи имаше по молдовско-украинската граница и в непризнатата Приднестровска молдавска република.

По тематиката работиха Александър Марков, Теодора Гатева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР