Световната здравна организация (СЗО) току-що обяви важни актуализации на своите

...
Световната здравна организация (СЗО) току-що обяви важни актуализации на своите
Коментари Харесай

СЗО актуализира препоръките си за лечение на психични заболявания

Световната здравна организация (СЗО) преди малко разгласи значими актуализации на своите насоки по Програмата за деяние в региона на психологичното здраве (mhGAP), които включват нови рекомендации за лекуването и грижите за психологични, неврологични и свързани с използването на субстанции разстройства. Ето резюме на главните моменти и за какво те са значими.

Програмата на СЗО започва за първи път през 2008 година, а през 2010 година се появява първото управление за интервенции с рекомендации за лекуване и грижи за хора с психологични, неврологични и свързани с използването на субстанции положения. След това тези рекомендации са обновени още веднъж и оповестени в управление през 2015 година

По създание насоките имат за цел да подкрепят страните в потенциала им да се оправят с възходящата тежест на тези положенията измежду тяхното население. В целия свят те имат забележителен принос за общата заболеваемост и преждевременната смъртност с ред обществото. Още по-лошото е, че съгласно оценките над 70% от хората, живеещи с тях, нямат достъп до уместно лекуване или грижи за своите потребности.

Ето за какво насоките на СЗО са толкоз значими. Те имат за цел да оказват помощ на лекарите, медицинските сестри и другите здравни експерти, както и на политиците и експертите по обмисляне на опазването на здравето да отговорят на тези потребности.

„ В продължение на 15 години mhGAP играе жизненоважна роля в подобряването на достъпа до учредени на доказателства психически интервенции и медикаменти за лекуване и грижи за хора с психологични, неврологични и свързани с използването на субстанции разстройства. Като се има поради възходящата значителност на психологичното здраве, това управление, учредено на доказателства, е по-важно от всеки път в поддръжка на работещите в първичната здравна помощ за лекуване на хора сходни разстройства “, изяснява в изказване Девора Кестел, шеф на СЗО за психологично здраве и злоупотребата с субстанции.

Новото управление включва 30 обновени рекомендации и 18 нови, наред с 90 съществуващи рекомендации, които са одобрени и не престават да бъдат насърчавани.

Тревожните разстройства понастоящем са най-разпространените психологични разстройства в света, като през 2019 година от тях ще бъдат наранени към 301 милиона души. Статистически се оказва, че дамите са по-засегнати от тях, в сравнение с мъжете, само че единствено един на всеки четирима души с такова получава лекуване.

Новият mhGAP съдържа следните рекомендации:

Психологически интервенции, учредени на когнитивно-поведенческа терапия (КПТ), би трябвало да се оферират на възрастни с генерализирани тревожни разстройства и/или под паника разстройства. Такива интервенции могат да се оферират по разнообразни способи, в това число онлайн, персонално, в групи или посредством независими процедури. При възрастни с генерализирано обезпокоително и/или паническо разстройство следва да се обмислят техники за ръководство на напрежението. При възрастни с генерализирани тревожни и/или под паника разстройства следва да се обмислят лекувания като селективни инхибитори на противоположното захващане на серотонина (SSRI), тип антидепресанти.

mhGAP предлага и нови рекомендации за психосоциални интервенции за лицата, полагащи грижи за хора с неуравновесеност или биполярно разстройство, както и нови рекомендации за психосоциални интервенции при алкохолна взаимозависимост, приложимост на наркотични субстанции, неуравновесеност, деменция и деца и юноши с нарушавания в невроразвитието, в това число аутизъм, ХРНВ и церебрална парализа.

Във всички насоки потреблението на цифрови интервенции се появява постоянно и се предлага за лекуване на хора, изпитващи разстройство, обвързвано с използването на алкохол, тревога, стресови положения, разстройства, свързани с използването на опиати, и самонараняване и самоубийство.

Съществуват и разнообразни рекомендации против използването на валпроева киселина (натриев валпроат), лекарство, употребявано за лекуване на епилепсия и биполярно разстройство, при избрани условия, да вземем за пример при хора, които се пробват да забременеят. Това е по този начин, тъй като лекарството може да докара до по-висок риск от вродени недостатъци, в случай че се приема по време на бременност.

mhGAP предлага също по този начин повече нефармакологични интервенции за хората, живеещи с деменция. Те включват поощряване на пациентите да вършат повече физически извършения и да се включат в КПТ, когнитивно-стимулираща терапия и когнитивно образование.

В последна сметка новите насоки би трябвало да оказват помощ на страните да вкарат в деяние уроците, научени през 15-те години на вложение в намаляването на разликите в лекуването на хората, живеещи с душевен болести. Да се надяваме, че в бъдеще повече хора ще се възползват от такива благоприятни условия.

Пълният лист с рекомендации е наличен тук (английски език).

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР