Световната здравна организация (СЗО) смята, че синдромът на професионалното изчерпване

...
Световната здравна организация (СЗО) смята, че синдромът на професионалното изчерпване
Коментари Харесай

Ще бъде ли признато „прегряването на работа“ за болест?

Световната здравна организация (СЗО) счита, че синдромът на професионалното привършване (бърнаут) е събитие, обвързвано с работата, а не болест, съобщи Агенция Франс Прес. Това бе оповестено от представител на организацията, който внесе разяснения по този въпрос.
СЗО през вчерашния ден заяви, че бърнаутът - термин, който постоянно е превеждан като професионално безсилие, е включен в новата й Международна подредба на заболяванията, която служи като основа за определяне на санитарни трендове и сформиране на здравни статистики. Днес обаче представителят направи конкретизиране, че бърнаутът попада в предходната подредба, по-специално в главата "Фактори, които въздействат върху здравословното положение ".
"Включването му в тази глава значи, че бърнаутът не е считан за здравно положение, а по-скоро за събитие, обвързвано с работата ", означи представителят.
Той разясни, че само дефиницията за бърнаут "е изменена в светлината на сегашните проучвания ". Той го разказа като синдром, дължащ се на продължителен стрес на работното място, който не е бил сполучливо овладян. Бърнаутът се характеризира с три детайла - възприятие на безсилие, цинизъм, негативизъм, обвързван с работата, и понижена професионална работливост.
Новата подредба CIP-11 беше публично призната от 72-рата Световна асамблея на Световната здравна организация, която завършва в Женева, и ще влезе в действие на 1 януари 2022 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР