Световната здравна организация (СЗО) планира да преименува маймунската шарка на

...
Световната здравна организация (СЗО) планира да преименува маймунската шарка на
Коментари Харесай

СЗО ще преименува маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) възнамерява да преименува маймунската шарка на „ ем шарка “ в блян да отстрани стигмата върху болестта, заяви в. „ Политико “.
Според изданието, което цитира осведомени източници, решението може да бъде оповестено още през днешния ден, откакто през лятото беше реализирано в началото единодушие СЗО да обмисли оферти за ново име на маймунската шарка.
Подготвяното преименуване става под напън от американското държавно управление, което упорства СЗО да предприеме бързи дейности за унищожаване на стигмата към името на болестта. Висши чиновници от държавното управление на президента Джо Байдън са призовали в частни диалози ръководителите на организацията да трансформират името и са загатнали, че Съединени американски щати са подготвени да работят едностранно по въпроса, в случай че СЗО не предприеме задоволително бързи дейности, показва вестникът.
Правителството на Байдън от месеци се тревожи, че името на болестта задълбочава стигмата, изключително измежду цветнокожите хора, и че бавното напредване към ново име попречва имунизационните старания, които американските управляващи започнаха през лятото след разпространяването на маймунската шарка в Съединени американски щати по-рано през годината, обявиха цитираните източници.
Здравни специалисти и деятели от ЛГБТ общността също по този начин приканиха за смяна на името, сложено на болестта след откриването му през 1958 година Според тях наименованието маймунска шарка е неопределено, свързва се с расистки стандарти за Африка и оказва нездравословно влияние върху световните дейности за битка с заболяването, отбелязва „ Политико “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР