Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer

...
Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer
Коментари Харесай

COVID-19 по света: Словакия затвори църквите, Ирландия затяга мерките

Световната здравна организация (СЗО) утвърди имунизацията против COVID-19 на Pfizer / BioNTech като целесъобразна ваксина за незабавни случаи, показва се в известието на СЗО от последния ден на 2020 година

Отбелязва се, че имунизацията от Pfizer / BioNTech е първото лекарство, получило такова утвърждение от СЗО.

Включването на имунизацията в този лист ще разреши на УНИЦЕФ и Панамериканската здравна организация да я придобият за разпространяване в страните в потребност.

Тя беше първата утвърдена ваксина за страните от Европейски Съюз, с нея у нас към този момент са ваксинирани няколко хиляди българи от 27 декември насам.

Турски учени в частния университет Билкент в Анкара са създали система за диагностициране на Covid-19, основана на нанотехнологии.

Новият тест е с 99% акуратност и дава резултат в границите на няколко секунди без да е належащо взимане на проби от лигавиците на носа и гърлото.

Очаква се технологията с името " Диагновир " да замести PCR тестванията, отбелязва Ройтерс, като се базира на организация " Анадолу ".

" Когато го съпоставяме с PCR теста, който има по-висок % на неточност и при него резултатите се бавят. Получаваш резултатите 2-3 откакто си се заразил. Нашата система обезпечава резултат доста по-бързо от PCR, единствено за няколко секунди и то в доста ранен стадий на болестта. Също по този начин точността е по-добра - 99 % “, изяснява ученият от университета Билкент Бюлент Ортач. Технологията може да бъде прилагана освен за коронавируси, акцентират от екипа.

Очаква се всеобщото му произвеждане да стартира и да е наличен за потребителите след два месеца.

Отбелязва се още, че пробата е по-евтин от PCR и по този начин е по-лесно да бъде наличен за повече хора в Турция и по света.

Словакия вкара оптимално строги обществени ограничавания, с цел да спре разпространяването на ковид. Мерките ще бъдат в действие до 24 януари.

В страната  затварят църквите, ски пистите стопират да работят . От петък  хотелите не могат да одобряват нови посетители . Властите  не разрешиха на жителите на страната да си гостуват . Това ограничаване се отнася и за членове на едно и също семейство, които не живеят дружно, заяви БГНЕС. Премиерът Игор Матович назова възбраната за посещаване „ най-принципната, защото жителите, когато посещават другари и семейство, не съблюдават актуалните ограничения, което сега наподобява най-сериозният проблем “.

В Словакия пораства броят на смъртните случаи измежду инфектираните с ковид и дневният % на нови инфекции се усилва.  Съществува опасност, че лечебните заведения скоро няма да могат да обезпечават хоспитализация на пациенти с тежки форми на болестта, породени от вируса.

Магазините, които не продават артикули от първа нужда, както и бизнесите, които дават потребителски услуги на популацията, са затворени от 19 декември. Въведена е  възбрана за овакантяване на жилищните пространства без незабавна потребност . Гражданите имат право да посещават единствено лекари, да напущат домовете си, с цел да купуват медикаменти и храна и да пътуват до работа тези, които не могат да бъдат трансферирани в отдалечен режим.

На 1 октомври бе възобновено изключителното състояние в Словакия, което действаше по време на първата вълна от пандемията. То трябваше да завърши на 30 декември, само че управляващите го удължиха с още 40 дни.

Задължително е носенето на медицински маски в страната.  Нарушителите на санитарните и епидемиологични ограничения са изправени пред  санкции до 20 000 евро.

Унгария няма да купува съветската ваксина против ковид, тъй като Руската Федерация „ няма задоволително мощности за производството й “, предава Reuters, като се базира на изказване на началника на апарата на премиера Виктор Орбан.

Посочва се, че Будапеща избира да закупи имунизацията против Covid-19 или посредством механизма за публични поръчки на Европейския съюз, или непосредствено от Китай.

„ В Русия няма задоволително индустриален потенциал “, сподели Гергели Гуляш в изявление за локалната телевизионна компания ATV. „ Унгария на драго сърце взе участие в съветските опити на имунизациите, само че огромните доставки на имунизациите би трябвало да бъдат част от процеса в Европейски Съюз или от Китай “, добави той.

Унгарският министър председател Виктор Орбан бе подложен на критика по време на десетгодишния му мандат за основаване на връзки с съветския водач Владимир Путин, в това число огромни взаимни планове като създаване на нова атомна електроцентрала, напомня английска организация.

Доскоро Унгария беше единствената страна от Европейски Съюз, която планираше да разчита на съветската ваксина „ Спутник V “ в битката против пандемията. Предполагаше се, че управляващите на тази европейска страна могат да купят огромен размер от лекарството от Русия или да стартират да създават имунизацията независимо, употребявайки съветски технологии.

На 28 декември унгарският външен министър Петер Сиярто разгласи, че в страната е пристигнала пробна партида от 6000 дози от съветската ваксина „ Спутник V “.



Ирландия от през днешния ден е с още по-строги ограничения против разпространяването на вируса .  През целия първи месец на 2021 година придвижването на хората ще бъде позволено единствено в радиус от 5 километра от местоживеенето, не разрешава се ходенето на посетители, всички магазини ще са затворени като се изключи тези за хранителни артикули и аптеките.

Решението за оповестяване на трета по ред карантина беше взето от управляващите на 24 декември в изискванията на внезапно утежняване на епидемиологичните индикатори и на разпространяване на новия вариант на ковид. Правителството продължи до 12 януари възбраната за морски и авиационни пътнически връзки с Обединеното кралство.

За трети следващ ден в Ирландия е регистриран безспорен връх на новозаразени за целия интервал на пандемията. През последния ден на 2021 година министерството на опазването на здравето заяви за 1620 нови случаи, както и за 12 умряли. За последните пет дни броят на приетите в болница с ковид се удвои и през днешния ден е 490 души, като 42 от тях са в интензивно отделение
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР