Световната здравна организация (СЗО) обяви настоящото положение с маймунската шарка

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви настоящото положение с маймунската шарка
Коментари Харесай

СЗО обяви маймунска шарка за глобална извънредна ситуация в здравеопазването – ето какво означава това

Световната здравна организация (СЗО) разгласи актуалното състояние с маймунската шарка за изключителна обстановка в международен мащаб.

Комитетът от самостоятелни съветници, които се срещат в четвъртък, 21 юли 2022 година, са разграничени по отношение на решението си дали да нарекат възходящата заболеваемост от маймунска шарка изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение (PHEIC) – най-високото равнище на паника.

Ръководителят на СЗО, доктор Тедрос Адханом Гебрейесус, излезе от задънената улица като еднолично разгласи огнището за PHEIC. Това е първият път, в който генералният шеф на СЗО заобикаля съветниците си, с цел да разгласи изключителна обстановка за публичното здраве.

Първият случай на маймунска шарка е докладван при дете в Демократична република Конго (тогава Заир) през 1970 година Оттогава огнищата в други страни нормално са дребни и проследими до един субект, който неотдавна се е завърнал от страна, където вирусът е ендемичен – т.е., страни в западна и централна Африка. Но актуалната обстановка е друга от всяка предходна отвън Африка по това, че има дълготрайно предаване на инфекцията от човек на човек.

Към 22 юли има 16 593 доказани инфекции в 68 страни, които до момента не са съобщавали за маймунска шарка. Повечето инфектирани са от Европа. По-голямата част от инфекциите са при мъже, които вършат секс с мъже, изключително мъже, които вършат секс с голям брой сътрудници.

Моделите, показани на СЗО, демонстрират, че междинният брой хора, инфектирани от един инфектиран човек е сред 1,4 и 1,8 при мъже, които вършат секс с мъже, само че по-малко от 1,0 при други хора. Така че, макар че инцидентните инфекции могат да се разпространят в популации, разнообразни от хомосексуалните мъже, по-нататъшното доста разпространяване е малко евентуално.

В Европа през последните седмици се следи закъснение на темпа на повишаване на новите случаи на маймунска шарка на седмична база. Но още веднъж – по-голямата част от инфекциите към момента се случват при мъже, които вършат секс с мъже – да вземем за пример, в Обединеното кралство 97% от случаите са при хомосексуалисти. Изглежда обаче, че темпът на напредък на епидемията е понижен до 0 или даже е станал негативен през последните седмици. Но е допустимо също забележимият спад в новите инфекции да е пауза сред две поредните талази.

Експертите в последно време спорят дали маймунската шарка към този момент е венерическа болест. Въпреки че тя безспорно се популяризира по време на секс, оповестяването й за полово излъчена болест би било непродуктивно, защото инфекцията може да се популяризира и посредством всеки съкровен контакт, даже когато носите презервативи или при секс без навлизане.

 Monkeypox

Като цяло причините на комитета за изключителни обстановки на СЗО в интерес на оповестяването на световна незабавна здравна обстановка включват, че маймунската шарка дава отговор на условието за PHEIC според Международните здравни правила на Организацията:

Към това се прибавят опасенията: че в някои страни е евентуално броят на случаите да е доста занижен; да има инцидентни известия за инфекции при деца и бременни жени; опасения, че инфекциите могат да станат ендемични измежду човешките популации или да бъдат въведени още веднъж в рискови групи даже след края на актуалната ситуиация с шарката.

Аргументите против оповестяването му за световна изключителна обстановка в опазването на здравето включват: обстоятелството, че по-голямата част от инфекциите сега се следят единствено в 12 страни в Европа и Северна Америка и има доказателства за стабилизиране или даже спад на случаите в тези страни.

Почти всички случаи са при хомосексуални мъже, които имат голям брой сътрудници, което дава благоприятни условия за прекъсване на предаването с интервенции, ориентирани към тази група. Друг мотив е, че на открито тежестта на болестта наподобява ниска.

Това няма да докара до огромна смяна в контролните действия в най-засегнатите страни отвън Африка. Но това може да подтиква страните, които са имали малко случаи до момента, да подсигуряват, че техните здравни системи са по-способни да се оправят, в случай че инфекцията се популяризира. Да се ​​надяваме, че това може също по този начин да подтиква финансирането за научни проучвания и възстановяване на потенциала в ендемичните страни за ръководство на заболяването.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР