Световната здравна организация ще обмисли следващата седмица дали да затвори

...
Световната здравна организация ще обмисли следващата седмица дали да затвори
Коментари Харесай

СЗО обмисля дали да закрие един от офисите си в Москва

Световната здравна организация ще обмисли идната седмица дали да затвори един от профилираните си офиси, който е базиран в Москва. Предложението е в резултат на съветската инвазия в Украйна, а решението ще бъде взето на двудневна среща на организацията, планувана да стартира на 10 май.

43 членове на европейския клон на здравната организация, която включва 53 страни, са изпратили документално предложение към европейския районен шеф на СЗО Ханс Клуге. В него те искат специална среща, с цел да обсъдят " здравната обстановка в Украйна и по-широките последствия от продължаващата война по здравните въпроси в района и отвън него ".

Те показват, че войната има " изключително опустошително влияние върху здравната система на Украйна, като съществено лимитира достъпа до медикаменти, уреди и здравни услуги ".

Проекторезолюцията остро осъжда " военната експанзия на Русия против Украйна, в това число и офанзивите против здравни заведения в Украйна ". Проектът е направен най-вече от дипломати на ЕС и е подписан от членове, в това число Франция и Германия. 

Ангажиралите се членове на СЗО желаят от Клуге да " изследва опциите " относно европейския офис на СЗО на предварителна защита и надзор на незаразните заболявания, основан в Москва, в това число и " възможното пренасяне " на офиса отвън Русия.

Според представител на СЗО това не се отнася до офисите на организацията в странта. Резолюцията също по този начин приканва районния шеф да обмисли " краткотрайно преустановяване " на всички районни срещи в Русия, в това число конфреренции и семинари.

Не се чака против Русия да бъдат приложени по-строги наказания, като отстраняването и от борда на организацията или краткотрайно лишаване на правото ѝ на глас.

Този ход се преглежда като политическа стъпка, която ще способства за напъните на Запада да изолира Москва, като в това време това няма да окаже последици върху здравеопазването в Русия или върху международната здравна политика.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР