Световната здравна организация призова страните да увеличат данъците върху алкохола

...
Световната здравна организация призова страните да увеличат данъците върху алкохола
Коментари Харесай

СЗО призова за по-високи данъци за алкохола

Световната здравна организация прикани страните да усилят налозите върху алкохола и сладките питиета, с цел да се опълчват на отрицателните им резултати върху световното здраве.
Повишаването на акцизите върху алкохола и подсладените питиета е най-ефективният метод за понижаване на потреблението, като в същото време се генерират доходи, се споделя в изказване на СЗО.
В международен мащаб към 2,6 милиона души умират от пиянство на алкохол всяка година и повече от 8 милиона умират от нездравословна диета, сподели организацията.
Повечето страни употребяват незадоволително данъчното облагане като инструмент за възстановяване на публичното здраве, сподели СЗО.
По-високите налози биха могли също да работят като тласък за създаването на по-здравословни артикули, като в същото време предотвратяват проблемите и неинфекциозни болести като рак и сърдечни болести.
СЗО откри, че в множеството страни алкохолните питиета са станали по-достъпни с времето. Групата цитира изследване от 2017 година, което демонстрира, че увеличението на цените на алкохола с 50% може да предотврати повече от 21 милиона смъртни случая и да генерира съвсем 17 трилиона $ за 50 години.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР