Световната здравна организация притисна Китай да сподели информацията си за

...
Световната здравна организация притисна Китай да сподели информацията си за
Коментари Харесай

СЗО иска от Китай ключа за установяване на произхода на COVID-19

Световната здравна организация притисна Китай да показа информацията си за произхода на COVID-19, съобщава " Ройтерс ".

Генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че до момента в който това не се случи, всички хипотези остават на масата - повече от три години след появяването на вируса за първи път.

" Без цялостен достъп до информацията, с която разполага Китай, не можете да кажете едно или друго ", акцентира той в отговор на въпрос за произхода на ковид.

" Всички хипотези са на масата. Това е позицията на СЗО и затова призоваваме Китай да сътрудничи по въпроса. Ако го създадат, ще знаем какво се е случило или по какъв начин е почнало ", добави той.

Вирусът беше открит за първи път в китайския град Ухан през декември 2019 година Мнозина подозираха, че в началото той се е популяризирал на пазар за живи животни, откъдето след това обхвана целия свят и аргументи гибелта на близо 7 милиона души.

Миналия месец данните от първите дни на Коронавирус пандемията бяха качени за малко от китайски учени в интернационална база данни.

Те съдържаха генетични последователности, открити в над 1000 проби от околната среда и от животни, взети през януари 2020 година на пазара за морски блага Хуанан в Ухан - мястото на първото известно огнище на COVID-19.

Данните демонстрират, че ДНК от голям брой скотски типове - в това число енотовидни кучета - се съдържа в проби от околната среда, които са дали позитивен резултат за SARS-CoV-2 - вирусът, който предизвиква COVID-19. Това допуска, че те са  " най-вероятните проводници " на заболяването, съгласно екип от интернационалните откриватели.

Въпреки това, в нерецензирано изследване, оповестено в списание " Нейчър " тази седмица, учени от Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите оспориха констатациите на интернационалния екип.

Според тях пробите не дават доказателство, че животните фактически са били инфектирани. Въпросните проби са били взети месец, откакто за първи път е открито предаване на вируса сред хора на пазара, тъй че даже те да са били Коронавирус положителни, е допустимо животните да са прихванали вируса от човек.

Техническата ръководителка за COVID-19 от СЗО Мария Ван Керхов съобщи, че последната информация от Китай дава някои " улики " за произхода, само че не и отговори. Тя уточни, че СЗО работи по определяне на повече данни за най-ранните случаи от 2019 година, като да вземем за пример местонахождението на инфектираните.

По нейни думи СЗО към момента не знае дали някои от нужните проучвания са били подхванати в Китай.

Световната здравна организация е поискала и от Съединените щати истински данни, които са в основата на скорошно проучване на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, според което пандемията от COVID-19 най-вероятно е била породена от " приключване " от лаборатория в Китай.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР