Световната здравна организация издаде предупреждение срещу употребата на два индийски

...
Световната здравна организация издаде предупреждение срещу употребата на два индийски
Коментари Харесай

СЗО предупреди за два индийски сиропа за кашлица, които може да доведат смърт

Световната здравна организация издаде предизвестие против използването на два индийски сиропа за кашлица, предизвикали гибелта на минимум 20 деца в Узбекистан. СЗО съобщи, че продуктите, създадени от индийската компания Marion Biotech, са " ексцентрични " и че компанията не е предоставила гаранции за тяхната " сигурност и качество ".

Предупреждението, издадено в сряда, идва, откакто предишния месец узбекистанските управляващи оповестиха, че минимум 20 деца са умряли след консумация на сироп , създаден от компанията под комерсиалното название Doc-1 Max.

Впоследствие индийското министерство на опазването на здравето спря производството на компанията, а Узбекистан забрани вноса и продажбата на Doc-1 Max.

В предизвестието на СЗО се споделя, че анализът на пробите от сиропа, осъществен от лабораториите за надзор на качеството в Узбекистан, е открил " неприемливи количества диетилен гликол и/или етилен гликол като замърсители "

Диетиленгликолът и етиленът са токсични за хората, когато се употребяват, и могат да доведат до гибел.

" И двата продукта може да имат позволения за стартиране на пазара в други страни в района. Възможно е също по този начин да са били популяризирани посредством неофициални пазари в други страни или райони ", съобщи СЗО.

Продуктите са " рискови и използването им, изключително при деца, може да докара до съществени пострадвания или гибел ", съобщи тя.

Това е вторият индийски производител на медикаменти, който се сблъсква с инспекция от страна на регулаторните органи от октомври насам, когато СЗО свърза медикаментите на друга компания с поредност от смъртни случаи на деца в Гамбия.

Maiden Pharmaceuticals беше упрекната в производството на няколко токсични медикаменти за кашлица и настинка , които са довели до гибелта на минимум 66 деца в Гамбия. Жертвите, най-вече на възраст сред пет месеца и четири години, са умряли от остра бъбречна непълнота.

Индия стартира следствие на Maiden Pharmaceuticals, само че по-късно съобщи, че следствието е открило, че подозрителните медикаменти са били със " общоприетоо качество ".

Трагедията в Гамбия надалеч не е първият сходен случай, обвързван със сироп за кашлица, създаден в Индия. Преди две години 17 деца в Индия умряха след банкет на сироп на индийската компания " Digital Vision ". При последвалите проби се откри, че продуктът съдържа високи равнища на диетилен гликол. Същият химикал е открит в композиция с етиленгликол в " неприемливи количества " в сиропа, употребяван от починалите деца в Гамбия.

Милиардната страна е водещият производител на ваксини в света, както и най-големият производител на генерични медикаменти - по-евтини фармацевтични артикули, които могат да се съпоставят с марковите медикаменти по качество и деяние, както и по сигурност. Над 20% от всички генерични медикаменти, продавани по аптеките в света, са създадени в Индия. Според прогнозите, индийската фармацевтична промишленост ще изнася от ден на ден артикули в чужбина и ще продължи да бележи растеж. Това обаче крие и повече опасности, свързани с проблематични или фалшифицирани лекарства. Доклад на Търговското посланичество на Съединени американски щати в Индия откри, че 20% от всички фармацевтични артикули, продавани на индийския пазар, са фалшифицирани. Официалните данни на държавното управление демонстрират, че сред 2007 и 2020 година повече от 7500 медикамента не са издържали наложителните проби за сигурност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР