Световната стрийминг платформа HBO пуска три сериала на БНТ. Пробивът

...
Световната стрийминг платформа HBO пуска три сериала на БНТ. Пробивът
Коментари Харесай

HBO пуска три сериала на БНТ

Световната стрийминг платформа HBO пуска три сериала на Българска национална телевизия. Пробивът е невиждан, тъй като за първи път български сериали ще бъдат предавани от медийния колос. И трите заглавия са хитови продукции на Българска национална телевизия – „ Под прикритие “, „ Вина “ и „ Порталът “, предава „ 24 часа “.

Първият сезон на „ Вина “ ще бъде разполагаем в HBO Max на 18 април, петте сезона на „ Под прикритие “ – на 25 април, а минисериалът „ Порталът “ – на 2 май.

С какво точно сериалите на Българска национална телевизия впечатляват феновете и превъзхождат конкуренцията. Отговорът е пред очите на всички – те имат по-висока художествена и продукционна стойност. Причината е, че креативните екипи зад тях разполагат с повече независимост и по-високи бюджети.

За това свидетелстват основните виновници за съществуването на най-хубавите сериали, предавани у нас през последните години. Ето какво описват те.

„ Има една наклонност, която се следи от много време в България,
а точно дъмпингово понижаване на цените –
изяснява пред „ 24 часа-168 истории “ Илиян Джевелеков – продуцент, сценарист и режисьор на „ Порталът “. – Това свежда работния развой до липса на работен развой. Един час контент се снима за един ден на две смени от два екипа. За всеки, който се занимава с това, е ясно, че този метод на мислене обрича още първоначално сходни планове на крах и неприятен краен резултат. Слава Богу, в БНТ се следва все още нормалната логичност. Най-добрият сътрудник в България за правене на сериал е Българска национална телевизия “, споделя той.

Изпълнителната продуцентка на „ Вина “ Надежда Цветкова, чието име стои и под други кинопродукции в HBO Max, прави
забавно съпоставяне по отношение на геройството на всички,
които вършат сериали на международно равнище у нас.

„ Точно преди премиерата на втори сезон на „ Вина “ изгледах Drops of God. Той също е напълно на винена тематика и драматургията му е детайлно преплетена с правенето на вино и неговото величие – споделя тя. – Осъзнах, че съм работила с този режисьор – Одед Ръскин, у нас за план на Sony Network. След това влязох в IMDb и видях, че този сериал се популяризира и е финансиран от Apple TV+. Осем епизода с безусловно същата дължина като нашите. Екипът е стъпил на няколко континента, като са снимали в Япония, Италия, Франция и под дърво и камък по света. Разбира се, свършили са брилянтна работа. Обаче бюджетът им е 30 милиона $ за тези осем епизода.

Представете си, щом ние с малко над милион и половина, което не е загадка,
успяхме да заснемем 12 епизода с качество,
което да бъде забавно и отвън страната ни, значи сме много положителни. Може да не сме върхът, само че сме ужасно положителни за изискванията, в които работим. Много съм горда с целия екип, който не се пощади нито за момент.

Безспорно Българска национална телевизия постоянно е държала на по-високата морална и художествена стойност. Като държавна медия тя се постанова като сериозен коректив и се изисква качествено наличие. “

Неслучайно и
тв феноменът „ Под прикритие “, предаван допълнително от 180 територии по света,
в миналото се появява точно в програмата на националната телевизия.

Естествено, че и новият шести сезон на „ Под прикритие “, по който се работи сега и е трескаво предстоящ от феновете, още веднъж ще се излъчва в ефира на Българска национална телевизия. Преди повече от десетилетие, когато се снимат първите сезони на продукцията, бюджетът на един епизод е към 150 хиляди, а сега за една серия се харчат над 200 хиляди лв..

Със сигурност, в случай че има формула за триумф, то тя е мощно подвластна от финансирането, само че даже по-високият бюджет напълно няма да е задоволителен, в случай че не попадне в ръцете на верните хора, които да задвижат машината. Това важи и за „ Порталът “, и за „ Вина “, и за „ Под прикритие “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР