Световната продоволствена криза е резултат от хищническите политики на Запада,

...
Световната продоволствена криза е резултат от хищническите политики на Запада,
Коментари Харесай

Путин обвини Запада за световната продоволствена криза

Световната продоволствена рецесия е резултат от " хищническите политики " на Запада, съобщи съветският президент Владимир Путин.

" Западът предизвика световна продоволствена рецесия... Цената на храните на международния пазар се върна на равнищата от началото на годината, само че към момента е с 40% по-висока от тази през 2020 година ", съобщи Путин на среща в Сочи, отдадена на съветския селскостопански бранш.

Той съобщи, че международната продоволствена рецесия е провокирана от развитите страни с дейностите им по време на пандемията от Ковид-19.

" Това е директна последица, без никакво пресилване, от хищническата политика на най-богатите страни в света ", сподели Путин.

По думите му тези страни печатат пари, с цел да купуват хранителни ресурси, което е довело до инфлация.

Путин съобщи, че вносът на храни в Съединени американски щати през тази година към този момент е достигнал 218 милиарда $, което е доста повече от миналогодишната стойност от 185 милиарда $.

„ В момента вносът на храни в Съединени американски щати надвишава износа с 22,3 милиарда $, което значи, че Вашингтон купува повече храна, в сравнение с продава ”, изясни съветският президент.

По отношение на износа на украинско зърно Путин още веднъж съобщи, че преобладаващата част от доставките са отишли в богати страни.

Към 23 септември единствено четири от 203 кораба, които са напуснали украинските пристанища, са отишли в разрастващи се страни, сподели той.

" От 46 кораба, които са отплавали от понеделник до петък предходната седмица, 14 са показали като дестинация Турция, страната медиатор. От останалите 32 кораба 25 са били изпратени към Европейския съюз. Дали това са най-бедните страни сега? ", сподели той.

Прекъснат от началото на войната през февруари, износът на украинско зърно беше обновен, откакто през юли в Истанбул Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха съглашение.

В Истанбул беше основан Съвместен координационен център с присъединяване на чиновници от трите страни и Организация на обединените нации, който да управлява доставките.

По отношение на износа на съветско зърно и торове Путин съобщи, че обстановката е усложнена поради глобите против Москва, като предизвести, че това може в допълнение да утежни международната продоволствена рецесия.

Той сподели, че Русия е " изцяло е подсигурила личните си потребности ", като тази година към този момент са прибрани 138,7 млн. тона зърно, а през оставащите три месеца се чака цифрата да нарасне до 150 млн. тона.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР