Световната организация към ООН за защита и опазване на културно

...
Световната организация към ООН за защита и опазване на културно
Коментари Харесай

Фондация ”Тракия”: ЮНЕСКО проверява изземването в кашони и чували на антики /видео/

Световната организация към Организация на обединените нации за отбрана и запазване на културно завещание ЮНЕСКО изпраща незабавно собствен екип за инспекция на място на сигнал от Фондация „ Тракия “ за нелегитимно изземване на антики. Това оповестиха от самата фондация в свое изказване съпроводено с фрагменти, на които се виждат мъже, които изнасяне от лабораторията им кашони и чували.
" Във връзка с продължаващото към този момент седмица непозволено изземане на културни полезности от сбирка Васил Божков, Фондация „ Тракия “ стартира процедура по оказване на незабавна техническа помощ от ЮНЕСКО. ", осведомят от фондацията.

Публикуваме изпратената до медиите информация без съкращения:

Днес в 15:00 ч. Фондация „ Тракия “ започва процедура по оказване на незабавна техническа помощ от ЮНЕСКО. Процедурата е по отношение на едноседмичните опити за нелегално изземване на частната сбирка на Васил Божков и Фондация “Тракия”.

Процедурата планува незабавно изпращане на интернационалните специалисти, които да създадат оценка на законността на настояването за изземване на античните предмети от страна на забърканите институции.

„ Експертите ни към този момент преглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време “, съобщи в диалог по телефона Директорът на Звеното за запазване на културното завещание към ЮНЕСКО.

Ще бъдат оценени документите и аргументите за изземване, както и всяка една самостоятелна опаковка, планувана за всеки всеки предмет, специфичните контейнери за превоз, транспортните средства, плануваните застраховки и всички взети ограничения за предпазване по време на превозване и запазване на скъпите предмети. В случай, че специалистите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и интернационалните стандарти, сбирката няма да може да бъде преместена.

Реакцията на Фондация “Тракия” е във връзка със известие от през днешния ден на Върховната административна прокуратура по отношение на инспекции за законността на сбирката на господин Васил Божков и Фондация “Тракия”. До момента представителите на Прокуратурата неведнъж работят в разрес с настоящото законодателство и демонстрират недопустимо и нечовешко отношение към присъстващите членове на фондацията.

Категорично считаме, че сходно известие от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и на следващия ден нелегално изземване на частната сбирка на господин Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови аргументи. Твърдо заявяваме, че няма да позволим преместването на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е метод, друг от откритите с интернационална инструкция стандарти. А точно – правене на паспорт за всеки предмет, двустранно разказване на състояновето му, разработване на специфична опаковка с неповторимо „ легло “ по формата на съответния предмет, съществуването на незапалим, херметически затворен резервоар, климатизация и застраховка.

Припомняме на органите на реда и държавната администрация, че съществуват интернационалните правила и конвенции за запазване и отбрана на културните полезности, благосъстоятелност както на страната, по този начин и на частни колекционери.

Във връзка с изказванията от страна на Прокуратурата, че има спекулации и „ хибридна офанзива “ по отношение на изказванието за изнасяне на кутурни полезности в чували и кашони, прилагаме видео материал от 29 януари т.г., на който ясно се вижда изземването на законни културно-исторически полезности от лабораторията на Фондация „ Тракия “ на ул. „ Дунав “ в кашони и чували.

Вижте видеото.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР