Световната мания по храните, създаващи комфорт, има своите национални измерения.

...
Световната мания по храните, създаващи комфорт, има своите национални измерения.
Коментари Харесай

Вкусните тайни на кюфтетата в сос

Световната фикс идея по храните, създаващи комфорт, има своите национални измерения. За нас една от тези емблематични храни е кюфтето във всички вероятни вариации, в които се предлага. Голям дял в тези оферти се пада на кюфтетата със сос. Тук опциите да се подготви тази вкусна храна също са многочислени. Вариации има както във връзка с подготвяне на самите кюфтета, по този начин и на соса към тях.

Кюфтетата могат да се създадат пържени и след това да се смесят със соса. Могат и да се запекат във фурна дружно с определения сос. Друг вид е да се сварят във вода, дружно с подправки и след това да се смесят с другите съставни елементи от рецептата. Така се натъртва на другите вкусови качества на обособените артикули съгласно желанието на готвача. Може да се избегне пърженето за хора със стомашни проблеми, в случай че кюфтенцата се създадат печени на фурна или се сварят във вода.

Видове сос за кюфтета

 Доматен сос за кюфтета

Основно сосовете за това ядене са два - бял сос и доматен сос. Основните артикули и при двата типа сос са непрекъснати, само че разновидностите са в действителност доста, изключително в случай че включим към тях другите подправки за придаване на избран усет.

Белият сос има свои вариации за подготвяне, само че главните съставки са брашното, яйцата и млякото - прясно или кисело, а доста постоянно и двете. Доматеният сос се прави с доматено пюре, към което се прибавят разнообразни подправки.

Преобладава мнението, че тайната на вкусните кюфтенца в сос се скрие точно в соса. Наистина това допълнение към ястието от кайма е от извънредно значение, защото задава главния усет.

Разбира се, майсторското подготвяне на самите кюфтенца също има значение, тъй като и техните съставки обогатяват и допълват усета на соса. Правилното съчетаване на другите усети на обособените съставни елементи е това, което прави цялото ядене една вкусна симбиоза.

Ето две предписания за кюфтенца в сос, които се разграничават освен по соса, само че и по метода на подготвяне на ястието.

Кюфтенца в бял сос

 Кюфтета в бял сос

Каймата за кюфтенцата, към 500 г, се омесва по нормалния метод и с подправките, с които всеки е привикнал да подготвя каймата за кюфтета. После от нея се оформят дребни кюфтенца.

В тенджера се поставя 1.5 литра вода да кипне, в нея се нарязват по желание зеленчуци - лук, морков, чушка, домат, целина, магданоз. След като зеленчуците омекнат, се поставят кюфтенцата и се варят към 20 минути, изваждат се и бульонът се пасира.

В касерола се сипва лой, прибавя се брашно, към 3 супени лъжици, и се запържва за малко. Постепенно се прибавя бульонът, като се бърка пламенно. 2 яйца се разрушават дружно с към 200 грама кисело и 200 грама прясно мляко и се сипват при бульона. Подправките към тях са по избор, само че най-често това са черен пипер, сока на половин лимон, сол. Кюфтетата се поставят при соса и се готвят дружно 4-5 минути.

Кюфтенца с доматен сос

 Кюфтета в доматен сос

Със същото количество кайма може да се създадат и кюфтета с доматен сос. Каймата се приготвя по същия метод, оформят се кюфтета и се слагат в тава.

Отделно се прави доматеният сос, като в касерола се поставя 1 главичка ситно нарязан лук, малко чесън и се запържват леко. Прибавя се доматеното пюре, приготвено от 1 кг домати или 1 кутия консервирано доматено пюре и се оставя да заври. Прибавят се и определените подправки и със соса се заливат кюфтенцата в тавата. Пече се към 60 минути на фурна, до подготвеност на кюфтетата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР