Световната футболна асоциация (ФИФА) и европейската (УЕФА) излязоха с общо

...
Световната футболна асоциация (ФИФА) и европейската (УЕФА) излязоха с общо
Коментари Харесай

ФИФА и УЕФА се притесниха от конгреса на Бербатов

Световната футболна асоциация (ФИФА) и европейската (УЕФА) излязоха с общо мнение, откакто в петък опозицията в българския футбол, отпред с Димитър Бербатов организира конгрес с присъединяване на 76 клуба (от 670 членуващи в БФС). То е подписано от Кени Жан-Мари, основен шеф " Членуващи асоциации " на ФИФА и Зоран Лакович, шеф " Национални асоциации " на УЕФА.

В него се декларира, че двете съществени интернационалните футболни асоциации са доста разтревожени от протичащото се в България и желаят неотложно изясняване на обстановката.

От писмото излиза наяве, че ФИФА и УЕФА са били осведомени, че конгрес на 18 март няма да има.

" ФИФА и УЕФА са извънредно разтревожени от обстановката в Българския футболен съюз след срещата на група клубове на 18 март 2022 година, проведена макар решението на Изпълнителния комитет на БФС да отсрочи авансово плануваното за същата дата общо заседание, поради предстоящото решение на Софийски градски съд по настояването за осъществяване на Извънреден конгрес на този ден.

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз, управляван от господин Борислав Михайлов, бе определен с четиригодишен мандат на изключителното общо заседание на 12 октомври 2021 година, свикано с решение на Софийски градски съд, и извършено в наличието на представители на ФИФА и УЕФА. Напълно наясно сме, че решенията на този конгрес понастоящем са обект на правосъдни процеси. ФИФА и УЕФА също по този начин са осведомени, че тези правосъдни каузи са единствената причина Търговският указател и регистърът на Юридическите лица с нестопанска цел да не вписват настоящия лист с членове на Изпълнителния комитет на БФС, определени на 12 октомври 2021 година, както и мандата им ", се споделя в писмото.

Посочва се още, че това писмо е изпратено и към спортния министър Радостин Василев, като даже му се загатва, че случилото се може да рефлектира върху присъединяване на български тимове в интернационалните надпревари (б.ред. - в случай че се потвърди интервенция на страната във футбола "

" Силно сме разтревожени от евентуалния резултат на събитията от предходната седмица върху бъдещето на българския футбол, включително – присъединяване на български клубни и национални тимове в интернационалните надпревари.... Предвид хипотетичното Ви наличие като наблюдаващ на срещата, извършена на 18 март, бихме желали да изясните позицията на българските държавни управляващи по основания проблем във допустимо най-кратки периоди. Надяваме се, че казусът ще бъде решен в цялостно сходство с Устава на БФС и поради отговорностите на БФС като член на ФИФА и УЕФА ", се споделя в писмото до министър Василев.

 

ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ

В 14:00 ч. стартира изключително съвещание на Изпълкома на БФС. То бе свикано по неотложност точно поради извършеното заседание на опозицията, отпред с Димитър Бербатов. На него президентът Борислав Михайлов и двата предходни Изпълкома (избраният през февруари 2018 година и този от октомври 2021 г.) бяха освободени от постовете им. Избран бе нов състав на Изпълкома и нов президент - Димитър Бербатов.

От БФС незабавно реагираха, че форумът не е легален и ще подхващат всички законови ограничения против уредниците и участниците. Днес се чакат и първите решения. Сред вероятните са преустановяване на участие в БФС на клубовете, взели участие в това общо заседание. Интересно е следователно дали всички клубове ще бъдат осъдени, тъй като измежду тях са и няколко професионални клуба, отпред с " ЦСКА-София ".

Друга допустима глоба, която се разисква в БФС, е възбрана на част от участвалите във форума да се занимават с футбол за избран период време.

 

Още по тематиката
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР