Световната банка задава песимистична прогноза за световната икономика. В нов

...
Световната банка задава песимистична прогноза за световната икономика. В нов
Коментари Харесай

Световната банка прогнозира ново изгубено десетилетие

Световната банка задава песимистична прогноза за международната стопанска система. В нов отчет се споделя, че съвсем всички трендове, определящи напредъка и просперитета, губят мощ.
" Световната стопанска система е изправена пред изгубено десетилетие ", съобщи в понеделник Индермит Джил, основен икономист в институцията. Средният световен напредък може да се свие с към една трета до 2030 година спрямо интервала 2000-2010 година
Прогнозите са за въздържан напредък от 2,2% годишно до края на актуалното десетилетие. Развиващите се страни, които при започване на 2000 година към момента отбелязваха шестпроцентов напредък, ще би трябвало да чакат темпове на напредък от към 4% през идващите години.
Това се дължи на последствията от пандемията от ковид, проблемите във веригата на доставките и енергийната рецесия след войната в Украйна, само че и на неотдавнашната неустойчивост в банковата система. В случай на финансова рецесия или криза растежът евентуално ще " отслабне доста по-рязко ", предизвести вашингтонската институция, профилирана в региона на помощта за развиване.
" Китай, Съединени американски щати и Европа претърпяха усложнения в друга степен ", съобщи Айхан Косе, началник на отдела за резистентен напредък в Световната банка. " Това се отразява на всичко - на търговията или на частните вложения ".
В Европа войната в Украйна е " най-големият фактор за неустановеност ", споделя Косе, а дефицитът на работна ръка основава от ден на ден проблеми в Съединени американски щати. Но не трябва да се подценяват и дълготрайни фактори като застаряването на обществата и ниското присъединяване на дамите в работната мощ.

Китай е мотор на растежа - към този момент

Едва в неделя Международният валутен фонд (МВФ) предизвести за нови несигурности. " Рисковете за финансовата непоклатимост са се нараснали ", съобщи шефът на МВФ Кристалина Георгиева на изява в Пекин.
Георгиева похвали " бързата реакция " на политиците и централните банки за спасяването на банките в усложнение. Според МВФ се чака международната стопанска система да нарасне с малко под 3% през тази година, което е лек спад спрямо 2022 година Институцията ще разгласява проверка на икономическите си прогнози през април. Двигател на международния напредък е Китай, чиято стопанска система сега се възвръща бързо. Очаква се брутният вътрешен артикул на Китай да се усили с повече от 5% през тази година.
Икономистът от Световната банка Джил предизвести, че този напредък може да не продължи дълго. " Въпросът е с какво ще сменяем приноса на Китай за растежа? ", споделя той. И предизвестява: " Това не може да бъде направено от една страна, а от няколко страни дружно ".
Световната банка предложи няколко ограничения: ограничение на инфлацията, стабилизиране на финансовия бранш, понижаване на дълга, понижаване на комерсиалните разноски и вложение в резистентност. И предизвести, че в противоположен случай интернационалната общественост няма да бъде задоволително готова за " провокациите на века " като бедността и изменението на климата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР