Световната банка реши да спре да издава доклада си "Doing

...
Световната банка реши да спре да издава доклада си "Doing
Коментари Харесай

Световната банка спира доклада Doing Business след разследване на аферата Кристалина Георгиева-Китай

Световната банка реши да спре да издава отчета си "Doing Business ", откакто следствие разкри, че родената в България ръководителка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и някогашният български финансов министър Симеон Дянков са оказали напън върху чиновниците да подобрят позицията на Китай в предходни ранглисти.

Георгиева беше най-популярният еврокомисар от България и беше заместник-председател на Европейската комисия при Жан-Клод Юнкер от 2014 до 2016 година Впоследствие Георгиева зае почитан пост в Групата на Световната банка, като стана първият изпълнителен шеф на Международната банка за възобновяване и развиване и Международната асоциация за развиване, започвайки от 2 януари 2017 година Георгиева беше и краткотрайно изпълняващ длъжността президент на групата на Световната банка, когато тогавашният президент доктор Джим Йон Ким се отдръпна при започване на 2019 година

Дянков, който беше финансов министър в първото българско държавно управление на ГЕРБ, беше консултант на Георгиева в Световната банка. Той е посочен като един от основателите на класацията "Doing Business ", оповестява "Intelinews ".

„ След като прегледа цялата налична информация за "Doing Business ", в това число констатациите от минали прегледи, одити и отчета, който Банката разгласява през днешния ден от името на съвета на изпълнителните шефове, управлението на Групата на Световната банка взе решение да приключи "Doing Business “, се споделя в изказване на Световната банка.

В изследване на отчета си Световната банка откри, че позицията на Китай в отчета за 2018 година е трябвало да бъде със седем места по-ниска от 7-ото, на която е подложен. Според следствието позицията на страната е усъвършенствана след натиска на Георгиева.

„ Промените на китайските данни в "Doing Business 2018 " наподобява са резултат от два разнообразни типа напън, упражняван от банковото управление върху екипа на "Doing Business “, се споделя в отчета на Световната банка за следствието.

Разследването е осъществено от самостоятелната външна компания "WilmerHale ".

В отчета се прибавя, че Георгиева и Дянков са упорствали „ да се създадат съответни промени в данните от Китай в опит да покачат класирането му тъкмо по същото време, когато се е очаквало страната да играе основна роля в акцията за увеличение на капитала на банката “. Той цитира имейл от Георгиева, в който се споделя на екипа, отговарящ за класирането, „ да се увери, че ръководителят на екипа преглежда въпроса къде ще се окаже Китай в класацията и Джим (тогавашният президент доктор Джим Йон Ким ) няма да бъде благополучен, в случай че обяснението не е ясно, а също и в случай че няма проект за ръководство на политическата страна на нещата”.

На по-късен стадий Георгиева „ се включва непосредствено в напъните за възстановяване на класирането на Китай “, призовавайки екипа да промени критериите си за установяване на мястото на Китай в класацията. Нещо повече, тя мощно подлага на критика водача на екипа за „ неприятно ръководство “ на връзките на банката с Китай и не оценяването на значимостта на отчета за страната.

Впоследствие, защото екипът упорства класирането да не бъде преразгледано, защото новите критерии не са надеждни, Георгиева инструктира Дянков персонално да следи попълването на отчета.

"Г-н Дянков работи с мениджмънта на "Doing Business ", с цел да разпознава промени в данните на Китай, които биха повишили оценката на страната и нейното класиране “, се отбелязва в отчета.

В този миг дребна група в екипа, работещ по отчета "Doing Business ", е намерила техническо решение, позволяващо възстановяване на позицията на Китай в класацията. Георгиева е одобрила това и е инструктирала екипа да направи измененията.

Георгиева отхвърли обвиняванията.

„ Не съм съгласна всъщност с констатациите и тълкуванията на следствието на нередностите в данните във връзка с моята роля в отчета "Doing Business " на Световната банка за 2018 година Вече имах първичен брифинг с изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос “, сподели тя в изказване.

Ройтерс заяви, че следва НВФ да прегледа отчета. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР