Световната антидопингова агенция WADA обяви, че Русия не е предоставила

...
Световната антидопингова агенция WADA обяви, че Русия не е предоставила
Коментари Харесай

Русия саботира WADA, възможна е цялостна дисквалификация на руския спорт

Световната антидопингова организация WADA разгласи, че Русия не е предоставила достъп до данните на московската антидопингова лаборатория в открития краен период - 31 декември 2018 година, съобщи Дойче веле.

Предаването на данните беше едното от двете условия, сложени от WADA, с цел да не бъде лишен още веднъж статутът на съветската антидопингова организация РУСАДА.

" Много съм отчаян ", съобщи шефът на международната антидопингова организация Крейг Риди.

Срокът беше избран от изпълнителния комитет на WADA през септември 2018 година

" Започвайки от този миг, WADA праволинейно беше отворена за съдействие с съветските управляващи, с цел да се съблюдава срокът, което очевидно е в полза на чистия спорт " - разяснява Риди.

При създалата се обстановка следва процедура, съгласно която до края на седмицата делегацията на WADA, която е в Москва, ще съобщи доклад в Комисията по антидопинговия кодекс към международната организация. Начело на делегацията е самостоятелният специалист Хосе Антонио Паскуал. Той ще бъде прегледан на съвещание в Монреал, което ще се състои на 14-15 януари.

Ако комисията предложи, РУСАДА още веднъж да бъде изключена от международната организация, а изпълнителният комитет одобри рекомендацията, съветската страна евентуално ще се обърне към спортния арбитраж в Лозана. След като той се произнесе, ще бъде оповестено окончателното решение.

В от пресофиса на WADA оповестиха, че съветският министър на спорта Павел Колобков и шефът на РУСАДА Юрий Ганус са били известени за идната процедура.

По-рано Ганус насочи предизвестие към президента на Русия Владимир Путин, че в случай че специалистите на WADA не получат данните за поисканите допинг проби в откритите периоди, това ще докара до дисквалифициране на всички съветски спортисти и възбрана за осъществяване на интернационалните надпревари в страната.

През септември 2018 година WADA предплаща РУСАДА като взе решение за краткотрайно възобновяване на участието й след близо тригодишна дисквалификация, до която се стигна поради държавната стратегия за приложимост и укриване на допинга в съветския спорт.

Жестът беше изработен с ангажимента, че РУСАДА, би трябвало да извърши поставените условия. Основните условия бяха да се обезпечи достъп на WADA до московската антидопингова лаборатория до края на 2018 година, до осведомителната й система и до допинг-пробите от 2015 година до момента.

През декември в московската лаборатория дойдоха специалисти на WADA, само че не получиха достъп до поисканите данни. Руските управляващи обявиха, че " оборудването за добиване на данните би трябвало да е сертифицирано по съветското законодателство ". На предходните срещи съветската страна не беше поставяла такова изискване, акцентират от WADA.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР