Светият синод се събира на извънредно заседание след смъртта на

...
Светият синод се събира на извънредно заседание след смъртта на
Коментари Харесай

Светият синод се събира на извънредно заседание

Светият синод се събира на изключително съвещание след гибелта на патриарх Неофит. На него се чака да бъде определен краткотраен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов нравствен лидер. Старшият архиерей – великотърновският митрополит Григорий, ще оглави съвещанието.

Духовниците би трябвало да решат къде да бъде опелото, поклонението и погребението на Негово Светейшество. Очаква се поклонението да бъде в „ Св. Неделя “, а по-късно – и в катедралния храм „ Св. Ал. Невски ”. Погребението най-вероятно ще бъде в Троянския манастир.

След процедурата Светият синод би трябвало да се събере още веднъж и да избере ръководител, който да ръководи църквата в идващите четири месеца. След това ще бъде извършен избор за нов български патриарх, в който могат да вземат участие деветима митрополити.

Третият подред патриарх на България – Неофит, умря на 78-годишна възраст от многоорганна непълнота. Тъжната новина разгласи Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Според известието на Българската патриаршия патриарх Неофит е умрял в 22.22 ч във Военно-медицинската академия. Той беше настанен там с белодробно заболяване в края на ноември предходната година.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР