Свети Ерм бил един от седемдесетте апостоли на Иисус Христос.

...
Свети Ерм бил един от седемдесетте апостоли на Иисус Христос.
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети апостол Ерм и на мъченик Ермий

Свети Ерм бил един от седемдесетте апостоли на Иисус Христос. Името му се загатва в посланието на свети деятел Павел до римляни, където в края на писмото си апостолът изпраща поздрави до видни членове на църквата в имперската столица.

Според църковното поверие Ерм бил свещеник във Филипи (древен град северно от гръцкия град Кавала), а съгласно други - във Филипопол (днес Пловдив). Той написал книгата " Пастир ", в която приказва за устройството и задачата на Църквата. Завършил страдалчески живота си.

Свети страдалец Ермий живял в град Комана, област Кападокия, Мала Азия, а потърпевш за вярата си в Иисус Христос по времето на император Антонин Пий (138-161 г.). Ермий служил в римската армия и се отличил с смелост. Затова, както и заради благия си темперамент и жертвоготовност като християнин, той бил на респект измежду жителите без значение от тяхната религия.

А когато в Комана почнали гоненията против християните, Ермий показал геройство и не се скрил от гонене. Сред първите хванати почитатели на Христос в града бил Емрий. Независимо от огромните му заслуги към империята и от почтената му напреднала възраст той бил доведен под стража при шефа Севастиан, който му заповядал да принесе жертва на идолите.

Светецът обаче, корав и непреклонен, отказал да съобщи своя Бог и да принесе жертва на езическите божества. С кротостта, която го отличавала, той дал отговор на увещанията на Севастиан: " Би било доста неуместно, почитаеми господарю, да оставим светлината и да живеем в мрачевина, да изоставим истината и да прегърнем лъжата, да се отречем от живота и да предпочетем гибелта. Така че в действителност е немислимо в края на живота си да изгубя тези скъпи богатства ".

Тогава шефът, ядосан, заповядал, откакто го изтезавали грубо, да го обезглавят. Това се случило в 160 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР