Свети Елевтерий е бил обезглавен заедно с майка сиСвети Елевтерий

...
Свети Елевтерий е бил обезглавен заедно с майка сиСвети Елевтерий
Коментари Харесай

Честваме паметта на свещеномъченик Елевтерий и на майка му Антия

Свети Елевтерий е бил обезглавен дружно с майка си

Свети Елевтерий е роден и живял през втората половина на ΙΙ век в Рим в фамилията на заможни родители. Тогава императори били поквареният Комод и подлият Септимий Север, провел гонения против християните, написа Българска телеграфна агенция.

Останал сирак по татко, Елевтерий бил отгледан и учтив в християнската религия и добродетелност от своята благочестива и добродетелна майкаАнтия.

Самата Антия станала християнка, откакто слушала проповедите на учениците на свети деятел Павел в Рим.

Елевтерий получил чудесно обучение и римският свещеник Аникита, като оценил неговата грамотност, пламенна религия и чист живот, го ръкоположил поредно за дякон, духовник и свещеник. Години наред Елевтерий старателно работил за образованието на паството си, поддържал бедните и немощните с каузи на състрадание. Като свещеник бил пратен в област Илирик, днешна Албания, със седалище в град Авлона.

Древните отци, когато приказват за бързото издигане на Елевтерий, показват, че това е станало по волята на Бога заради рядката нравственост и мъдрост на Елевтерий, с които той привличал езичниците към вярата в Спасителя Христос. Сладостта на речта му била съпроводена с мъдрост на мислите и меродавност на доводите. Всичко това карало тънещите в илюзия езичници да прегърнат християнската истина.

Когато Септимий Север почнал да преследва вярващите в Иисус Христос и научил за християнската активност на Елевтерий, заповядал да го заловят. След доста мъчения Елевтерий бил наказан на гибел и отведен от бойците на арената, с цел да бъде раздран от дивите животни. За всеобща изненада зверовете не го докоснали, по тази причина бил обезглавен дружно с майка си Антия.

Заедно с тях били посечени с меч и двама от бойците, които по време на мъченията на Елевтерий повярвали в Иисус Христос и декларирали пред всички, че са християни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР