Светът все повече ще търси и ще се преориентира към

...
Светът все повече ще търси и ще се преориентира към
Коментари Харесай

Здравеопазване, основано на ползите - новата концепция за подобряване на здравните системи

Светът от ден на ден ще търси и ще се преориентира към разходоспестяващи здравни модели, с цел да „ изравни “ скоростите сред бурния напредък на нововъведенията в медицината и опциите за всеобщото им използване. Един от вероятните правилни отговори в това уравнение е новата идея „ Здравеопазването, учредено на изгодите “ (Value Based Health Care, VBHC). Тя е създадена от Harvard Business School с присъединяване на двама от най-големите научни престижи в света на концептуалните хрумвания в стопанската система и бизнеса - п роф. Робърт Каплан и проф. Майкъл Портър.

Изцяло новата методика бе показана неотдавна персонално от проф. Каплан и на експертна среща в София по самодейност на неправителствената организация Future Values. Нейният създател доктор Славейко Джамбазов и още един от гост-лекторите на срещата София проф. Ник Гулдемонд от Лайденския университет в Нидерландия, изясняват в особено изявление за „ Мениджър Нюз “ какво съставлява новият модел за образуване на здравните системи, какъв е капацитетът му за реформиране и възстановяване на здравните грижи и какви опциите за внедряването му на държавно равнище  

- Каква е концепцията на новаторския модел “Здравеопазване, учредено на изгодите ” (Value Based Healthcare, VBHС)?

Проф. Ник Гулдемонд: В основата си, VBHС е способ на възнаграждение за резултат, основан на концепцията за изгода и премерване на резултати. Терминът „ изгода “  обгръща освен медицинските резултати и е по-специфичен от концепцията за качество на живот. Полза, от позиция на резултатите, се дефинира на първо място от резултатите, които са значими за пациентите, по отношение на техните ежедневни потребности и упования. Това звучи като нещо всекидневно, само че методът на предложение и образуване на опазването на здравето по методологията на VBHС доста се разграничава от актуалните практики в множеството здравни системи по света.

На първо място, с цел да се реализиран по-добри резултати, другите аспекти и стадии на даване на здравни грижи (превенция, скрининг, диагностика, намеса, възстановяване/рехабилитация, наблюдение/проследяване) би трябвало да бъдат съобразени с потребностите на обособените пациенти през целия цикъл на грижи (път на пациента). С други думи, подобрението на обособени аспекти и стадии, да вземем за пример единствено диагностиката, много постоянно оказва най-малък резултат върху цялостните резултати, надлежно и изгоди: належащо е да се сложи фокус върху всички стадии от пътя на пациента.

Фрагментацията на опазването на здравето в даването на здравни грижи, на предаването на информация сред здравните експерти, както и финансирането на  обособените стадии в даването на здравни грижи и обособените организации, т.е. възнаграждение за количество, а не за качество, са в прорез с VBHС концепцията.

Съгласно VBHС, здравните експерти би трябвало да работят в синергична мрежа, фокусирана върху основаване на изгоди за пациентите и носят взаимна отговорност за резултатите. По този метод заплащането на ангажираните здравни експерти се базира на реализиране на по-добри резултати в целия цикъл на грижи, а не на това, каква активност всеки обособен експерт прави. Това води до по-високо качество на грижите, по-добра резултатност и по-добра разходна успеваемост, а удовлетворението на здравните експерти и финансовите тласъци са вероятни посредством споделени спестявания.

Д-р Славейко Джамбазов: В основата на тази фина конфигурация стои оптималната изгода за пациентите. В момента дете с диабет вид 1 се препраща от проучване на проучване и от експерт на експерт, като всеки от експертите се грижи за характерни признаци или затруднения, за които е подготвен. Според философията на VBHС целият екип следва да работи на едно място, под едно ръководство, споделяйки взаимна отговорност за резултатите и разноските. И на тях се заплаща на годишна база за постигнатите резултати в лекуването на това хронично заболяване. Повече от 30% от децата с диабет вид 1 в Холандия се лекуват по този метод, с доста по-добри резултати, по-нисък брой на хоспитализациите, по-ниски разноски за обществото и по-високи приходи за екипа.

- Как този модел може да бъде внедрен на равнище страна?

Проф. Ник Гулдемонд : Обикновено това се прави на местно/регионално равнище, защото е нужна метаморфоза на даването на здравни услуги с присъединяване на всички ангажирани участници, в това число представители на пациентите. Такъв екосистемен метод е значим за адаптирането на правилата на VBHС към локалната среда и механиката на опазването на здравето, например инфраструктура, население, културни аспекти и така нататък В България несъмнено има добра основа, върху която да се стъпи - не е въпрос на радикална смяна, а на това да се употребяват положителните практики, които към този момент са факт, и да се интегрират като усъвършенствани услуги. Разбира се, тези районни начинания би трябвало да бъдат подкрепяни и координирани на национално равнище, с цел да се избегне фрагментацията.    

Д-р Славейко Джамбазов: Вече има доста положителни образци в извънболничната и денталната помощ, в профилираната болнична помощ – онкология, офталмология и други Имаме потребност от тези пилотни планове, с цел да представим на НЗОК доказателства, че тази тактика за даване на здравни грижи работи, с по-добри резултати и по-ниски разноски. В България има образец в извънболничната помощ, където се поставят грижи за над 1000 педиатрични пациенти с астма, без хоспитализация. Следващата стъпка би  могла да бъде предложение към НЗОК за пакетно заплащане за лекуването на тези млади пациенти на годишна база според от постигнатите резултати, по-ниска периодичност на  затрудненията и хоспитализациите. Освен астмата, резултатите, които следва да се мерят при диабет вид 1, са лесни за формулиране и имплементация при VBHC метод. Трябва да стартираме отнякъде и както виждате, измерването на резултатите е насочна точка – резултатите, свързани с пациента!

- Каква е вероятната промяна на нашата здравна система, в случай че се вкара методът " Здравеопазване, учредено на изгодите "?

Проф. Ник Гулдемонд: Подходите за промяна в опазването на здравето в съществуващи здравни системи ни научиха, че най-добре би било да се  стартира от начинания и ангажирани участници, които към този момент работят в тази посока, с цел да се демонстрират образно образци и да се ангажират организации, които са със сходно мислене. За постигането на тази цел е належащо да се допусне изпробване в рамките на съществуващата регулаторна рамка на опазването на здравето и финансовата система. Инициативите би трябвало да доближават до разнообразни сегменти от системата. Тези начинания да се разширят в други области и диагнози. Да се подсигури поддръжка със познание и експертиза за разнообразни начинания, с цел да се преодолеят характерните провокации. Да се сътвори и поддържа образованието сред обособените заинтригувани страни, ангажирани в разнообразни начинания. Да се подсигури ръководство, съгласуваност и мониторинг на другите начинания на централно равнище с уместно определени и самостоятелни членове.

Д-р Славейко Джамбазов: Предизвикателствата пред здравните системи през днешния ден включват неефективни процеси, комплицирани, изтощителни или неразбираеми пътища на пациентите, фрагментирани или несъществуващи данни за здравните и обвързваните с пациентите резултати и разноски, липса на връзка, неефективна първична помощ и така нататък Към момента в доста страни се заплаща за размер активност, включително се заплаща за лекуване на затрудненията, зародили в резултати на лекуването, вместо за изгодите от лекуването, т.е. за постигнатите резултати. Плащаме от ден на ден и повече за все по-незадоволителни резултати – ето за какво множеството здравни системи в стопански развития свят са в рецесия. И това би трябвало да спре! Иновативните снабдители на здравни грижи и новаторските политици по света трансформират опазването на здравето посредством VBHС  –  възнаграждават резултати, а не размер активност, заплащат за целия цикъл на грижи, а не за обособени услуги. По този метод мултидисциплинарният екип се стимулира да работи в колектив, преследвайки една и съща цел, а вложителите основават подобаващата за това среда– интегрирани лечебни секции.

- Колко време и старания са нужни, с цел да се случи такава метаморфоза?

Проф. Ник Гулдемонд: Човешкият запас е най-важният запас, от който се нуждаем. Подобряването и реорганизацията на услугите би следвало да стартира чрез даването на визия за това по какъв начин би могло да наподобява опазването на здравето в България. Съдържанието и тактиките (описани по-горе) би следвало да бъдат имплементирани в проект за деяние с цели, задания, действия и отговорности със обвързваните с тях разбивки на разноските за всяка обособена самодейност. За въвеждането на VBHС е належащо да се направи общ обзор на обществените и частните финансови източници, както и методите на възнаграждение и осъществяване, които могат да поддържат действия, свързани с процеса на промяна и имплементация.

Д-р Славейко Джамбазов: VBHC е лесна за схващане методика – моите студенти я усвояват за един уикенд, само че е сложна за имплементация на редовно равнище. Промяната постоянно е сложна! Най-краткият път за това е лечебните заведения да бъдат подтиквани, за даване на пакетни заплащания за целия цикъл на лекуване и постигането на по-добри резултати. Един образец е пакетната цена за промяна на тазобедрена става, в която са включени престоят, лекуването и интервенцията, проучванията, медицинските произведения и медикаментите, следенето в последващите 3-6 месеца, рехабилитацията. В случай на затруднения, свързани с качеството на услугата, те са за сметка на лечебното заведение. Разбира се, високорисковите пациенти би следвало да бъдат изключени от този тип възнаграждение и за тях то се прави въз основата на диагностично-свързани групи (или клинични пътеки), само че за всички останали пациенти лечебните заведения ще бъдат подтиквани да дават по-качествена грижа. В Швеция този модел работи от към този момент над 10 години и е извънредно сполучлив. Именно него преподаваме в нашите курсове. Въпросът тук е каква е цената на тази пакетна цена и какво включва, като в това остойностяване би трябвало да вземат присъединяване всички заинтригувани страни, а пилотните планове могат да бъдат финансирани посредством европейски фондове, Световната банка и други Аз имам вяра, че с верните тласъци, лечебните заведения доста бързо ще намерят метод по какъв начин да дават по-качествена грижа.

- Какви са преимуществата и вероятните дефекти на новата методика?

Проф. Ник Гулдемонд: Най-важното преимущество е по-добрата грижа за жителите и в последна сметка по-доброто качество на живот на обществото. За експертите този метод обезпечава по-голяма задоволеност и демонстрация на професионализъм, до момента в който споделените спестявания и разходно-ефективните услуги дават място за спомагателни вложения, например в диагностика и персонализирано лекуване. Както стана ясно, внедряването на VBHС не е лесна задача и силата за реализацията ѝ се губи без вярна визия, тактика и осъществяване. Това е отговорност освен на държавното управление и здравното министерство, само че и на всички здравни експерти.

Д-р Славейко Джамбазов: П отенциалният минус се показва в сложността на измерването на резултатите, което нормално провокира неустановеност и подозрение у доставчиците на здравни грижи. Добрата вест е, че има безвредни способи за пускане в границите на интервал от 3-5 години. Въпреки това, би трябвало да разберем, че с непрекъснатото повишаване на разноските и несъответстващите резултати, нямаме доста огромен избор.

- Има ли капацитет тази идея за използване и в други браншове с изключение на в опазването на здравето?

Проф. Ник Гулдемонд: Да, да вземем за пример качеството на продуктите и услугите на заведенията за хранене е доста усъвършенствано през последните десетилетия посредством използване на по-добър метод, насочен към клиента и наличност/прозрачност на резултатите/оценката.

Д-р Славейко Джамбазов: В заведенията за хранене не плащаме на сервитьора, на готвача, на шефа и на притежателя поотделно. Всяка друга промишленост на процедура е промишленост, основана на резултатите – никой не заплаща на строителството, ИТ или превоза за времето, прекарано в работа, а за постигнатите резултати. И това води до по-висока успеваемост. Ако плащате на строителни компании за престой на строителната площадка, евентуално те също няма да бъдат ефикасни. Нуждаем се от ефикасни и реорганизирани здравни системи, с цел да отговорим на потребността на пациентите. На този стадий разполагаме с задоволително време, с цел да осъществяваме новаторската методология в българското опазване на здравето, което ще ни помогне да избегнем последствията от повишаващите се разноски и неефективността на актуалната система.

Нина Панова

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР