Светът успява да избегне голяма война вече близо 75 години

...
Светът успява да избегне голяма война вече близо 75 години
Коментари Харесай

5 района, от където може да започне Третата световна война

Светът съумява да избегне огромна война към този момент близо 75 години след края на Втората международна война през 1945 година, даже откакто Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики бяха напълно близо в няколко случая по време на Студената война. През първите две десетилетия след рухването на Берлинската стена огромната войната изглеждаше съвсем невъзможна, само че през днешния ден, след издигането на Китай и отхвърлянето на Русия естественото успокоение явно приключи и огромният спор още веднъж се връща в менюто, разяснява доктор Робърт Фарли за The National Interest.

Ето и неговите прогнози, кои са най-опасните точки през 2019 година:

Южнокитайско море

Южнокитайско море се трансформира в част от все по-големия търговски конфликт сред Съединени американски щати и Китай. Засега този спор се развива с продан на разгорещена изразителност, мита/тарифи и разнообразни други търговски наказания. Съединените щати и Канада неотдавна ескалираха спора, като арестуваха началник на китайската софтуерна компания Huawei, което докара до противопоставяне на Китай против канадски жители и американски компании.

В момента Съединените щати и Китай не са обвързали изцяло комерсиалната война и продължаващите разногласия в Южнокитайско море. Въпреки това, защото връзките сред двете страни се утежняват, едната или другата страна може да реши да ескалира обстановката оттатък долара-парите, думите и юридическите документи. В реалност, в случай че Китай и Съединените щати стигнат до заключението, че комерсиалните им връзки (които обезпечават основата на световния стопански напредък през последните две десетилетия), са изложени на забележителен риск и по същия метод стигнат до заключението, че предстоящ спор е неминуем, тогава всеки един от тях може " да хвърли ръкавицата " в Южнокитайско море.

Украйна

Светът си спомни за Украйна, след случая в Азовско море със пукотевица сред кораби, приключил със задържане на украински кораби. Независимо дали е подбудено от Русия или Украйна (и двете държавни управления наподобява имат своята роля в случая), задържането възобнови напрежението към рецесия, която леко се бе стопила в последните няколко години. Декларацията за военно състояние от украинското държавно управление допуска опция за безредици в Украйна.

Разбира се, Русия наподобява няма интерес да наруши статуквото преди изборите в Украйна, до момента в който украинското държавно управление продължава да няма потенциал да трансформира обстоятелствата на място. Предстоящите избори евентуално няма да трансформират главното уравнение, само че биха могли да вкарат неустановеност. Предвид продължаващото напрежение сред Русия и Съединените щати, даже и дребна смяна може да заплаши неравнопоставеното равновесие от последните няколко години, като евентуално може да хвърли Източна Европа в безпорядък.

Персийски залив

Вечната политическа и военна рецесия в Близкия изток се трансформира в една неспокойна скука. Икономическият напън върху Иран продължава да нараства, защото Съединени американски щати подхващат все по-агресивни стъпки за ограничение на търговията. Саудитската война против Йемен не демонстрира никакви признаци за намаляване и до момента в който сирийската революция леко стихва и постепенно изгаря, то Съединените щати, както и Русия остават отдадени на своите сътрудници и заместници.

Но като всяко постепенно горене, спорът може да се възобнови. Политическите разтърсвания в Иран биха могли да дестабилизират района, или да тласнат Иран в нападателно държание или да създадат Ислямската република примамлива цел за враговете й. Напрежението сред кюрди, турци, сирийци и иракчани може да прерасне в открит спор когато и да е. И най-после, само че не на последно място, водачът на Саудитска Арабия още веднъж и още веднъж показва податливост към приемане на риска, даже когато се прокрадва шепот за стабилността на кралството, който става все по-силен. Като се има поради стратегическото значение на района, всяка неустойчивост може да докара до спор сред Съединени американски щати, Русия или даже Китай.

Корейски полуостров

Несъмнено е правилно, че напрежението на Корейския полуостров е намаляло доста през последната година, защото Ким Чен-ун демонстрира известна степен на самообладание във връзка с нуклеарните и балистичните ракети, а президентът Тръмп понижи реториката си за опълчване на Северна Корея. И в действителност, вероятностите за дълготраен мир сигурно са по-ярки в този момент, в сравнение с когато и да е от средата на 90-те години на предишния век.

И въпреки всичко остават съществени клопки. Президентът е заложил престижа си на съглашението със Северна Корея, само че Северна Корея не е спряла и даже не забавя производството на нуклеарни оръжия и балистични ракети. Съветниците на Тръмп са наясно и са недоволни от това главно несъгласие. Ако Тръмп се нахвърли на Ким, в случай че детайли в администрацията се опитат да скапват всяко съглашение, или в случай че Ким се нахвърли на Тръмп, обстановката сред Вашингтон и Пхенян може да се утежни много бързо. Освен това нито Китай, нито Япония са напълно удовлетворени с помиряването сред Южна Корея и изцяло нуклеарната Северна Корея, макар че аргументите за скептицизма им са много разнообразни. Като цяло обстановката в Корея остава доста по-опасна от най-оптимистичните оценки.

Непредвидимост

Както полковник от военния лицей на американската войска ясно изрази казуса: " Съединените щати неправилно са планували всеки спор още от края на Корейската война. Защо да чакаме, че Третата международна война ще бъде друга? " Големите сили са склонни да посвещават дипломатически, военни и политически запаси в това, което те самите смятат за най-сериозни спорове в техните лични кошници. По-малко сериозните спорове не получават толкоз огромно внимание, което значи, че от време на време те могат да прераснат в съществени борби, преди някой да забележи какво става. Разрушителният спор може да възникне в балтийските страни, в Азербайджан, в Кашмир или даже във Венецуела, само че Съединени американски щати, Китай и Русия нямат чак толкоз фокус. Ако стартира Трета международна война, то тя може да пристигна от някоя изцяло непредвидена посока.

Заключителни мисли

Дали светът през днешния ден е по-опасен, в сравнение с преди година? Може би не, макар че разпадането на връзките сред Китай и Съединените щати предвещават неприятно бъдеще. Точките на възпламеняване могат да се трансформират с времето, само че фундаменталните основи на спор - разпадането на военната надмощие на Съединени американски щати и на световния интернационален ред, който го съпровожда - значи, че близкото бъдеще евентуално ще стане по-опасно от близкото минало.

Робърт Фарли, постоянно написа за TNI и е гостуващ професор във военния лицей на американската войска. Изразените мнения са на създателя и не отразяват безусловно формалната политика или позиция на Министерството на армията, Министерството на защитата или държавното управление на Съединени американски щати. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР