Светът реагира остро на , съобщиха информационните агенции. Коментарите на

...
Светът реагира остро на , съобщиха информационните агенции. Коментарите на
Коментари Харесай

Светът осъди атаката на Иран срещу Израел. България я определи като неприемлива

Светът реагира остро на, оповестиха осведомителните организации. Коментарите на Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция, Аржентина, Канада, се появиха още в първите часове на офанзивата. Те осъждат Иран и заявяват взаимност с Израел.

Рано сутринта българското външно министерство дефинира като неприемлива иранска офанзива против Израел.

През изтеклата нощ Иран изстреля към 300 дрона и ракети по Израел, като 99% от тях бяха свалени. Прехващането на ракетите е осъществено благодарение на Съединени американски щати, Англия, Франция и Йордания.

Това е първото нахлуване против Израел, осъществено директно от територията на Иран. Досега Иран подпомагаше групировки, ситуирани в други страни, които от свое име нападнаха Израел.

По искане на Тел Авив в неделя следва изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. То ще стартира в 23 ч. българско време.

Израел упорства да се разгласи за терористична организация Ислямската революционна армия на Иран. Тел Авив твърди, че Иран от години е проектант на неустойчивостта в региона посредством поддръжката си за Хамас в Газа, Хизбола в Ливан и хутите в Йемен.

В неделя следобяд ще се състои и среща на водачите на страните от Г7, свикани от Съединени американски щати.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е приказвал с премиера на Израел Бенямин Нетаняху към 4 ч. сутринта българско време, с цел да го увери още веднъж в.

Оттук нататък Съединени американски щати ще упорстват за усмиряване на обстановката и за внимателни дейности, които да предотвратят по-нататъшна ескалация на спора, настояват дипломати и военни специалисти, представени в медиите.

От името на Германия Олаф Шолц осъди дейностите на Иран и предизвести страната, че рискува да предизвика районна война.

Франция реагира посредством външния си министър Стефан Сежурне, който осъди дейностите на Иран и сподели, че тази страна „ прекрачва ново равнище в своите дестабилизиращи дейности и поема риска от военна ескалация “. По-късно президентът Еманюел Макрон реагира в платформата Х (бивш Туитър).

Успоредно с това три френски партии от левия и десния набор реагираха с остра рецензия на Иран. Това са Републиканците, Зелените и „ Непокорна Франция “.

От името на България външно министерство сподели, че е обезпокоено от " неприемливата иранска офанзива ". В декларацията се споделя също, че това е " невиждана ескалация, която основава сериозна опасност за районната сигурност ".

До 11 ч. българското държавно управление не е изразявало отношението си към дейностите на Иран., че е провел работно заседание, в хода на което министър председателят е бил известен, че няма непосредствена опасност за националната сигурност на България и че няма постъпили претенции за евакуация на български жители.

Съвещанието е било извършено с присъединяване на двама министри – на защитата Атанас Запрянов и на превоза Георги Гвоздейков . Външното министерство е било показано от зам.-министъра Мария Димитрова . В срещата са взели участие представители на службите за сигурност и на началника на защитата Емил Ефтимов .

Участниците в срещата са заключили, че на този стадий не се постанова привикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

" Продължаваме промяната " дефинира офанзивата на Иран като " безотговорна и неоправдана, рискова за мира и сигурността в целия район ".
(function (d) { var userInput = Infographics.Param[ " src " ], thisSnippet = (d.getElementsByClassName? d.getElementsByClassName( " facebookSnippet " ): d.querySelectorAll( ".facebookSnippet " ))[0], render = function () { if(userInput.substring(0,5) === " src:: " || userInput.substring(0,7) == " width:: " || userInput.substring(0,8) == " height:: " ){ v
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР